Compromís presenta una proposta per tal de llevar la penalització econòmica a les persones que es jubilen de manera anticipada

 

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta que busca acabar amb les penalitzacions de les jubilacions anticipades, ja que “es dóna el cas que persones que han tingut una cotització de més de 40 anys, són penalitzades de per vida per optar per una jubilació anticipada. I tampoc és just que aquesta penalització continue vigent una vegada has complit l’edat legal de jubilació. En eixe moment haurien de deixar d’aplicar-se els coeficients reductors”, ha explicat.

 

La proposta presentada per Álvaro afecta a 800.000 persones arreu de l’Estat espanyol (dades de gener 2014) i sol·licita que es realitzen les modificacions necessàries de la Llei General de Seguretat Social per tal que els casos d’accés a la jubilació anticipada voluntària, on s’acredite una cotització efectiva de més de 40 anys, siguen exclosos de l’aplicació dels coeficients reductors.

 

“Tot el contrari del que suggereix el Banc d’Espanya que és treballar més anys, penalitzar als jubilats anticipats i privatitzar les pensions. Cal repensar el sistema de pensions per tal que aquestes siguen sostenibles, valorant mesures com que es financien via impostos. Però el que no podem fer és deixar en mans dels bancs i les assegurances privades el nostre futur. És l’Estat qui ha de garantir unes pensions dignes, tal com marca la Constitució”.

 

“Retardar l’edat de jubilació, tal i com pretén el Banc d’Espanya, no és una mesura útil per a lluitar contra la desocupació, la precarietat de treball entre el col·lectiu jove o la precarització del sou. Més bé és tot el contrari”, ha afegit.

 

“Si penalitzem les jubilacions anticipades i allarguem encara més l’edat de jubilació, les expectatives de trobar un lloc de treball estable i de qualitat minven per a la societat i, en concret, per als i les joves que en els darrers anys s’han exiliat en massa per culpa de polítiques errades com aquestes. Per aquesta raó el debat en estos moments hauria de ser el de crear ocupació estable i de qualitat i millorar la vida laboral dels i les treballadores, debat que en estos moments no s’està produint i esperem que gràcies a la nostra iniciativa s’inicie aviat”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.