La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Drets Humans, Marian Campello, juntament amb els també diputats de Compromís i membres de la mateixa comissió, Paco García i Josep Nadal, han adreçat una carta al representant del Govern del Kurdistà a Espanya, Daban Shadal, per tal de mostrar la seua preocupació pel cas de la dona jazidí, Bassema Darwish, i exigir que es garantisca el respecte als seus drets humans.

 

Aquesta dona va sobreviure al seu cautiveri en mans de l’Estat Islàmic i ja fa dos anys que està reclosa “de manera arbitrària pel Govern del Kurdistà, que la jutjarà el proper 21 de febrer acusada de pertinença a grup terrorista i de complicitat en l’homicidi de membres de les forces armades kurdes”, han explicat.

 

“Bassema, que està retinguda amb la seua filla de pocs anys, podria ser condemnada a cadena perpetua si és declarada culpable. Però mentre arriba el juí, hem sabut, arran d’una informació d’Amnistia Internacional, que està patint maltractaments, tortures, amenaces de violació, i que podria haver estat coaccionada a firmar una sèrie de documents amb els ull embenats”.

 

“Per tot això, des de Compromís demanem al Govern del Kurdistà que garantisca que Bassema rep tota l’atenció mèdica i psicosocial que necessita, a més a més de la teràpia necessària per ajudar-la a superar el cautiveri de l’Estat Islàmic. I que les autoritats del Kurdistà facen investigacions independents, imparcials i  completes sobre la tortura a Bassema, denunciada per Amnistia Internacional, i els altres maltractaments a que ha estat sotmesa, a més de garantir que no s’admetrà com a prova en el juí cap informació obtinguda mitjançant coaccions o tortures”.

 

“Volem la garantia que Bassema Darwish tindrà un juí just i públic, inclòs el seu dret a tindre un advocat de la seua elecció, a no declarar en contra d’ella mateixa i a permetre l’accés d’observadors independents. En definitiva, des de Compromís volem que els drets humans fonamentals d’aquesta dona siguen respectats al  100% pel Kurdistà amb totes les garanties possibles”, han conclòs els diputats i la diputada de Compromís en la Comissió de Drets Humans.