Les Corts Valencianes han aprovat este matí a la Comissió de Drets Humans, amb els vots a favor de Compromís, PSPV i C’s, i l’abstenció del PP, la proposició no de llei de Compromís amb la qual es pretén que el parlament valencià inste al Govern Central a adequar plenament la legislació espanyola al Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA), ratificat per Espanya el 3 de juny de 2013, reflectint la prohibició absoluta d’exportació d’armes quan existisca un risc substancial que s’emprén per a facilitar o cometre violacions greus del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari.

 

La diputada de Compromís Marian Campello ha assenyalat que “en els últims anys han augmentat considerablement les exportacions espanyoles d’armament. En només una dècada, estes s’han multiplicat per huit, passant dels 400 milions d’euros en 2004 als 3.428 milions de 2014, ocupant el lloc seté en el rànquing d’exportació d’armament que publica l’Institut Internacional d’Investigació per a la Pau d’Estocolm (SIPRI)”.

 

Segons l’informe anual de SIPRI el mercat internacional d’armament en 2013 va ser almenys de 76.000 milions de dòlars. No obstant això, la xifra real probablement siga més alta donada la dificultat d’establir el valor financer d’algunes transaccions. Les implicacions d’este mercat per a l’estabilitat, la pau i el respecte als drets humans arreu del món van motivar que diverses organitzacions impulsaren el Tractat Internacional sobre Comerç d’Armes (TCA) que finalment va entrar en vigor el 24 de desembre de 2014.

 

El TCA implica que tots els Estats signants han de respectar normes estrictes sobre la transferència d’armes, amb l’objectiu de reduir el flux d’armes que alimenta sagnants conflictes, atrocitats i repressió estatal a tot el món. Les normes del TCA contemplen que els Estats han de detindre qualsevol transferència d’armes que creguen que s’utilitzaran per a cometre genocidi, crims de lesa humanitat o crims de guerra.

 

Segons denuncia Campello “Espanya, tot i ser un dels Estats signants i haver donat suport proactiu a l’establiment d’este tractat, no ha fet avançar els seus mecanismes de control i avaluació de les transferències al mateix ritme que el creixement de les exportacions”.

 

L’informe “Armas ‘Marca España’ Más vale prevenir que matar”, elaborat per Intermon Oxfam, FundiPau, Amnstia Internacional i Greenpeace, identifica 10 operacions d’exportacions autoritzades i/o realitzades per l’Estat espanyol amb risc substancial que puguen contribuir a facilitar o cometre greus violacions del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari. Es tracta de les exportacions d’armes a la coalició liderada per Aràbia Saudita implicada en el conflicte de Iemen, autoritzacions a l’Iraq o exportacions a Colòmbia o Ucraïna, entre unes altres, com el desviament a la República Centreafricana de munició exportada a Camerun.

 

“El mateix informe realitza una sèrie de recomanacions al govern per augmentar l’avaluació de risc de les operacions i la verificació de l’ús i usuaris finals de les armes exportades, així com a reforçar el control parlamentari i la transparència. En eixa línia va la nostra proposició que hui s’ha aprovat a Les Corts. Així a més de la prohibició de l’exportació d’armes quan existisca risc de violació de drets humans considerem que s’ha d’impulsar la millora de l’avaluació de risc de les operacions d’exportació d’armes i la presa de decisions sobre aquest tema, la verificació de l’ús i usuaris de les armes, la transparència i el control parlamentari previ a l’exportació per a garantir que ni un arma produïda a l’Estat espanyol s’utilitza per a cometre atrocitats”.

 

“De la mateixa manera a la proposta aprovada, les Corts reclamen la revocació de la decisió adoptada en Consell de Ministres en 1987 i deixar de considerar secretes les actes de la Junta Interministerial Reguladora del Comerç Exterior de Material de Defensa i de Doble Ús, i també sistematitzar la publicació d’informació sobre la transferència d’armament”, ha conclòs Campello.

A més a més, a la Comissió de Drets Humans i a proposta de Compromís també s’ha aprovat, per unanimitat, la compareixença d’un o una representant d’Amnistia Internacional per explicar el contingut de l’Informe 2015/2016 sobre la situación dels drets humans al món..