Bachero: “La gestió directa dels Rodalia, amb la inversió estatal necessària, permetrà afrontar els greus problemes a Castelló, la connexió al Maestrat i els enllaços amb València”

 

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Infraestructures a les Corts, Belén Bachero, ha presentat una proposició no de llei perquè s’inicie la transferència de competències dels trens de rodalies, per tal que siga la Generalitat Valenciana i no el Govern Central qui gestione aquest servei.

 

Segons Bachero, “davant la gravíssima situació que pateix la ciutadania de Castelló en matèria de connexions ferroviàries, i especialment en els trens de rodalies a causa de la nefasta gestió del PP, des de Compromís anem a redoblar esforços en totes les institucions per canviar aquesta situació de greuge, marginació a la qual ens ha sotmès el Govern Central”.

 

El passat mes de febrer, davant la pregunta parlamentària del Síndic de Compromís, Fran Ferri, al president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre la greu situació dels trens de rodalies al nostre territori, el cap del Consell va sol·licitar en ple la transferència de les competències de Rodalia per acabar amb “la mala gestió i la falta d’inversió”. No obstant això, la diputada de Compromís ha considerat que “a la petició de Puig instada per la pregunta de Compromís s’ha de sumar ara un acord el més ampli possible de les Corts Valencianes, ja que un acord de la cambra legislativa valenciana sobre aquest tema pot ser el primer pas per fer realitat una reivindicació imprescindible”.

 

La diputada de Compromís i alcaldessa de Vistabella ha subratllat que “altres autonomies veïnes com Catalunya sí poden gestionar les seues xarxes de Rodalies, per això hem d’aprofitar aquest moment en el qual s’està tramitant la millora de l’Estatut per reclamar unes competències imprescindibles, per redissenyar i millorar el servei de Rodalia i trencar amb el cúmul de despropòsits de l’etapa del PP”.

 

La proposta de Compromís abasta el canvi competencial i també exigeix la inversió pendent i necessària per garantir la qualitat del servei. En aquest sentit, Bachero ha recordat que des del Consell s’ha calculat la inversió mínima necessària en 3.606 milions d’euros, a la que es suma una partida per a modernització del material mòbil, de 75 milions i al pagament d’una compensació anual per dèficit d’explotació d’altres 63 milions d’euros. “Només amb la transferència dels Rodalia i amb aquestes inversions es podrà fer realitat la millora de la xarxa, entre Castelló i València, i la millora de la xarxa entre Vinaròs i Castelló, fins ara oblidada”, ha conclòs la diputada Belén Bachero.