La diputada i síndica adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposició no de llei per tal de modificar l’ordre sobre l’autorització i funcionament dels centres de serveis socials especialitzats en l’atenció de persones majors, i així incloure una normativa específica que regule els Centres de Dia i les Unitats de Respir per a les persones amb Alzheimer i altres demències.

 

Segons Álvaro, “la nova regulació haurà de contemplar aquestos centres com a unitats socials sanitàries, on les necessitats sanitàries siguen cobertes per la Conselleria de Sanitat, i les necessitats socials les cobrisca la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, passant doncs a ser centres mixtos socials sanitaris”.

 

“Actualment no hi ha normativa autonòmica específica per combatre, detectar i tenir cura de l’Alzheimer. Només disposem d’una normativa molt generalista que regula els centres de dia per a persones majors dependents, sense especificacions del tipus de malaltia o necessitat del ciutadà. I en casos com els de l’Alzheimer, on la detecció i el treball amb les persones malaltes són determinants, cal engegar els mecanismes que permeten a la llarga disposar dels millors recursos a l’hora d’atendre a la població afectada”, ha explicat la portaveu adjunta Mònica Álvaro, qui presenta esta iniciativa de la mà de l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA).

 

“Per a suplir estes mancances, proposem les anomenades ‘Unitats de Respir’ d’estimulació cognitiva per a persones amb Alzheimer i altres demències. En pacients amb demències com l’Alzheimer és necessari un equip de treball interdisciplinar perquè, a més de les cures bàsiques que requereixen les persones dependents, es complemente amb activitats i exercicis que tinguen com a objectiu el retard del desenvolupament de la malaltia i la millora de la qualitat de vida dels pacients, la qual, al mateix temps, millorarà la del seu entorn més immediat”.

 

“En l’actualitat no tots els municipis disposen de centres de dia i, per tant, molts pacients i famílies no gaudeixen del suport necessari. I en aquells municipis que sí disposen dels recursos dels centres de dia, no sempre tenen un programa especialitzat ni enfocat a les persones amb Alzheimer. Les Unitats de Respir cobririen estes necessitats en les localitats on no hi ha capacitat suficient per a un centre de dia, i ens asseguraríem una millor cobertura de la malaltia a una gran part de la població que viu en municipis menuts on no sempre arriben els recursos”, ha conclòs la diputada de Compromís.