L’objectiu és crear un lobby interregional amb les autonomies que comparteixen necessitats comunes en infraestructures, com el corredor mediterrani de mercaderies, l’alliberament de l’AP-7, les millores en la N-340 o les connexions portuàries
Bachero: “Després de lustres de reivindicacions, la sortida a Europa pel Corredor se segueix retardant, igual que el tercer carril València-Castelló”
“Si volem fer sentir nostra veu més forta i aconseguir les infraestructures estratègiques pendents al nostre territori, hem d’unir i aglutinar esforços amb altres autonomies que compartisquen necessitats estratègiques i infraestructures en matèria ferroviària, de connexió de ports, de transport de mercaderies, de millora de connexions viàries. Només així aconseguirem marcar davant Europa o davant Madrid les prioritats del nostre territori”, ha manifestat la diputada autonòmica de Compromís i alcaldessa de Vistabella, Belén Bachero, després de conèixer-se que el Ministeri de Foment retardarà fins finals de 2017 el corredor mediterrani en el tram Vandellós-Castelló, l’únic amb només una via de tot aquest eix.

 

Per això, Bachero, que acaba de presentar una Proposició No de Llei a les Corts perquè el Consell lidere un lobby que unisca les autonomies de la ribera de l’arc Mediterrani, amb les quals compartim necessitats logístiques i d’infraestructures, ha afirmat que “el nostre territori no pot seguir patint un aïllament en matèria d’infraestructures com l’actual. És inacceptable que no tinguem encara una sortida ferroviària competitiva cap a Europa i no podem acceptar més retards”.
Segons ha explicat la diputada castellonenca, “la necessitat de l’aliança no és nova, però la proposta i la solució que plantegem des de Compromís, sí. Fins i tot l’ex president Alberto Fabra, en la seua època d’alcalde, va tractar d’aglutinar esforços de municipis que reclamaven el corredor Mediterrani. Però aquella proposta, només municipalista, no va aconseguir cap dels seus propòsits, com demostra aquest nou retard fins a finals de 2017 en el corredor. Ara volem que el Consell vaja molt més enllà i aglutine autonomies que, com la nostra, no només precisen fer realitat l’eix mediterrani de mercaderies que ens unisca amb Europa el més aviat possible, sinó que a més aglutine als territoris que venim reclamant l’alliberament de l’AP-7, la millora de la N-340, o unes sortides portuàries eficients per als nostres productes i per a la nostra indústria”.
La representant de Compromís, responsable de l’àrea d’Infraestructures a les comarques de Castelló, ha subratllat que “el nostre territori ha patit històricament una sistemàtica falta d’inversió per part de l’Estat i això ha provocat un embut en totes les nostres connexions cap a Europa, tant ferroviàries, com viàries i portuàries. Aquesta és una necessitat que compartim no només amb els nostres veïns del Nord, sinó amb territoris al Sud fins a Algeciras i també amb altres autonomies de l’Est peninsular com puga ser Aragó”.

 

En concret, Compromís insta al Consell a “constituir una aliança estratègica entre la Generalitat valenciana i la de Catalunya en matèria de necessitats compartides en infraestructures per reclamar davant Europa i el Govern Central, atès que des de la Generalitat Catalana han manifestat públicament la seua disponibilitat de constituir aquesta aliança”. Però a més s’apel·la al Consell a “explorar la viabilitat d’ampliar aquest acord amb d’altres territoris de l’Est de la Península que compartixen problemàtiques com el corredor de mercaderies, així com constituir un grup o comissió de treball permanent per analitzar problemes i solucions compartides així com línies estratègiques comuns d’actuació per fer realitat les reivindicacions històriques compartides”, ha conclòs Bachero.