Navarro: “Acabar amb este tipus de publicitat és una de les maneres de reeducar la societat i aconseguir eixe tracte igualitari pel que estem tants anys lluitant”.

Coincidint amb el Dia de la Dona, que se celebra hui 8 de març, la diputada de Compromís, Isaura Navarro, ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts amb què s’insta al Consell a intensificar l’ús de la via judicial sobre la publicitat sexista amb l’objectiu de garantir que este tipus de publicitat deixe de ser habitual en la nostra societat i puguem construir una societat més igual.

Segons ha assenyalat Navarro “les dones utilitzades ja siga com a objectes de reclam, ja siga com a públic objectiu dels diferent productes, són un dels centres del món publicitari i en alguns casos i en certs aspectes poden contribuir a la perpetuació de models degradants per a les dones”.

La diputada de Compromís recorda que la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere estableix que “és il·lícita la publicitat que atempte contra la dignitat de la persona o vulnere els valors i drets reconeguts en la Constitució especialment pel que fa a la infància, la joventut i la dona”, incloent específicament “els anuncis que presenten les dones de forma vexatòria o discriminatòria, bé utilitzant particularment i directament el seu cos o parts del mateix com a mer objecte desvinculat del producte que es pretén promocionar, bé la seua imatge associada a comportaments estereotipats que vulneren els fonaments del nostre ordenament jurídic”.

A més d’esta Llei, hi ha un elevat nombre de normes que tenen com a objecte posar límit a la publicitat sexista, tant generals com en camps específics. Gràcies a estes normatives no hi ha dubte que la publicitat sexista constitueix una modalitat de publicitat il·lícita. No obstant això, en la majoria d’ocasions, les normes són de caràcter obert i per tant ha d’analitzar-se cada cas concret i les circumstàncies que ho rodegen per a poder declarar-les il·lícites. Els anuncis no sempre són explícits per això és important saber detectar el sexisme en la publicitat.

“Des de Compromís considerem que s´ha d’augmentar la vigilància contra la utilització denigrant de les dones com a reclam publicitari per això reivindiquem una implicació major per part del Consell en accions judicials contra eixos anuncis. Volem que es pose fi a la publicitat sexista, la que ens cosifica, la que ens tracta com a mers objectes i ens estereotipa. Acabar amb este tipus de publicitat és una de les maneres de reeducar la societat i aconseguir eixe tracte igualitari pel que estem tants anys lluitant”, ha assegurat Navarro.