Nadal: “Cal impulsar mesures perquè el sector no estiga en inferioritat de condicions respecte a d’altres autonomies i països europeus”

 

El diputat de Compromís en les Corts, Josep Nadal ha presentat una proposició no de llei (PNL) on es demana una bateria de mesures perquè des del Consell es dignifique el sector del busseig professional  valencià,  “que viu, des de fa massa anys, en un limbe administratiu i burocràtic que dificulta molt aquesta activitat i posa en inferioritat de condicions les empreses i professionals valencians respecte de la resta d’autonomies i de països europeus”.

 

Segons ha explicat Nadal, “el decret que la Generalitat Valenciana publica el 1999, pel qual s’estableixen les condicions per a l’exercici del busseig professional en la Comunitat Valenciana, presenta moltes mancances. En primer lloc, no estableix qui ha d’acreditar a les diferents empreses de treballs subaquàtics per a la seua activitat en l’àmbit del nostre territori”.

 

“Aquesta indefinició provoca que cada professional s’haja d’acreditar individualment i per a cada treball a realitzar, front a les acreditacions que existeixen en altres autonomies, les quals acrediten a les empreses per terminis semestrals o anuals. Una manca d’acreditacions que a la Comunitat Valenciana facilita l’intrusisme de bussos esportius i clubs de busseig que fan treballs sense tindre segurs d’accidents, amb treballadors sense donar d’alta o sense titolació”.

 

“A més a més, aquest decret del 1999 instaura unes titulacions de busseig professional (Professional bàsic i Tècnic de mitjana profunditat) diferents a les existents fins a eixe moment, la qual cosa provoca que s’hagen d’homologar amb les de la resta de l’Estat. I aquestes noves titulacions tenen un problema afegit en el fet de no estar completament reconegudes en l’àmbit europeu, per no ajustar als estàndars europeus el seu ensenyament, obligant a fer despeses importants als professionals que volen treballar fora de l’Estat per tal que la seua titulació tinga reconeixement internacional”.

 

“Cal treballar per habilitar criteris d’homologació dels títols de busseig professional i per facilitar l’homologació de tots els títols a l’àmbit europeu. I cal que el Govern d’Espanya actualitze la normativa de seguretat pel que fa a les activitats subaquàtiques professionals, prohibint el busseig en scuba per evitar la sinistralitat”, ha conclòs el diputat Josep Nadal.