Isaura Navarro: “Aquest procés ha de finalitzar amb la convocatòria d’un referèndum que pregunte punt per punt sobre la reforma”.

La diputada de Compromís en Les Corts, Isaura Navarro, ha assenyalat hui que un dels objectius de la seua formació durant esta legislatura és impulsar una modificació de La Llei Orgànica del Règim Electoral General, per garantir un sistema electoral més democràtic, més representatiu, just i igualitari.

Segons ha assenyalat Navarro “després de més de 30 anys de l’aprovació de la LOREG,  el nostre sistema electoral ha sigut i està sent àmpliament qüestionat per generar clares disfuncions entre els vots obtinguts i el repartiment d’escons. Malgrat aquest problema, mai s’ha arribat a un consens suficient per abordar la necessària reforma de la vigent legislació”.

“En les darreres eleccions, una vegada més, el sistema electoral dóna un resultat en repartiment d’escons allunyat de la lliure elecció dels votants, que ha deixat fora del parlament més d’un milió de vots. Una situació que en el cas del Senat es torna escandalosa, amb un sistema d’elecció majoritari que res té a veure amb la pluralitat ideològica de l’Estat espanyol i molt menys ofereix un espill de la realitat territorial, cosa per a la qual suposadament es va crear”.

Per a la diputada de Compromís “és urgent una revisió del model de sistema electoral, que incidisca més en la proporcionalitat, s’acoste a la nostra realitat territorial com són les comunitats autònomes, que aborde les llistes desbloquejades i d’una vegada per totes incorpore la paritat real, ja que les dones seguim estant infrarepresentades al parlament espanyol”.

“El resultat de les passades eleccions generals ha suposat l’elecció de 140 diputades al Congrés, el que suposa un 40% de dones en l’hemicicle, una vegada més no hi haurà paritat. Les dones volem estar i manar, no és tant qüestió de percentatges com d’ocupar l’espai que ens pertoca. Així una altra de les reformes a abordar consisteix en millorar la regulació de la paritat amb la finalitat de potenciar la presència de les dones en la política, davant l’evidència de la insuficiència de les vigents normes per assolir l’objectiu desitjat d’igualtat. De la mateixa manera, és necessari abordar la millora de la redacció corregint el llenguatge sexista actualment present en la LOREG”.

Segons Navarro “aquest procés de reforma de la llei electoral ha de comptar amb la màxima participació ciutadana de tots els àmbits politics, socials i acadèmics i entenem que ha finalitzar amb la convocatòria d’un referèndum que pregunte punt per punt de la reforma”.