El diputat de Compromís en les Corts Valencianes, Paco García Latorre, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) que insta al Govern central a incloure en el Codi Penal el delicte d’apologia del franquisme. El parlamentari de Compromís ha criticat que “quaranta anys després de la mort de Franco el nostre Codi Penal encara no conté el delicte d’apologia del franquisme, sent una dictadura militar que comportà una brutal repressió”.

 

García Latorre ha afegit que “resulta lamentable que cada any per aquestes dates grups neofeixistes facen apologia del franquisme amb total impunitat”. I ha recordat que l’eurocomissària de Justícia de la Comissió Europea, Viviane Reding, va destacar la importància de preservar la memòria dels crims comesos per règims totalitaris i que “tots els Estats membres de la UE estan obligats a sancionar penalment la incitació pública i intencionada a la violència i a l’odi”.

 

“Per aquesta raó, a l’Estat espanyol encara cal avançar molt en aquesta matèria i adaptar el nostre Codi Penal al de països del nostre entorn, com Alemanya. I més quan, segons l’European Holocaust Research Infrastructure (EHRI), finançat pel programa ‘Horizon 2020’ de la Unió Europea, l’antisemitisme fou una part inherent del règim de Franco”.

 

García Latorre també ha recordat les paraules de l’historiador Ángel Viñas, segons el qual el franquisme “fou un dels règims més corruptes de la història d’Espanya, un règim absolutament extorsionador. De fet, Viñas considera que la voluntat de Franco era llei, exactament igual que en l’Alemanya de Hitler”.