Compromís presenta una PNL per a que les Corts es posicionen contra el Reial Decret que penalitza l’autoconsum d’energia

 

El portaveu adjunt del grup parlamentari Compromís, Juan Ponce, ha explicat que presentarà al proper ple en Les Corts una proposició no de llei (PNL) “per a que el Consell inste al Govern espanyol a derogar el Reial Decret 900/2015, el tristament conegut com el de l’ ‘impost al sol’, que penalitza a particulars, empreses i institucions el consum instantani d’energia elèctrica produïda per fonts pròpies”.

 

Segons Ponce, “l’impost al sol és una aberració, i un atac al poble valencià i al medi ambient, més quan l’actual Consell té una sensibilitat especial per l’impuls de les energies renovables. Queda clar que Rajoy demostra estar al servei dels interessos de l’oligopoli elèctric, una fugida cap endavant perquè veu que se li acaba el xollo d’estar a la Moncloa i ara es plega a les portes giratòries que suposa treballar en les grans empreses energètiques com a retir”.

 

“El Consell ha de ser ferm perquè aquest decret suposa, a més a més del peatge per connectar-se a la xarxa, unes càrregues associades als costos del sistema i altres càrregues associades a d’altres serveis. Tot això desincentiva l’autoconsum i és un greuge comparatiu amb la resta d’instal·lacions elèctriques”.

 

Ponce ha recordat que al 2013 el Govern va fer un esborrany del reial decret on s’imposaven unes taxes i peatges d’accés a la producció d’energia elèctrica per a consum propi, a més de posar entrebancs a l’excedent de producció d’energia elèctrica i al seu aprofitament per tercers.

 

“Considerem que és urgent que es promoga des del Govern central un altre tipus de marc regulador que afavorisca un sistema descentralitzat, ecològic i barat de producció i consum energètic, evitant qualsevol mesura que castigue l’autoconsum com està fent Rajoy”.

 

“Un nou marc legal on també es contemple la coordinació amb els Ajuntaments i CCAA per a que aprofiten les possibilitats de l’autoconsum i així estimular la rehabilitació d’edificis i barris, el poblament rural, el desenvolupament d’activitats econòmiques derivades d’aquesta tecnologia i la creació d’una ocupació de qualitat”, ha conclòs Juan Ponce.