La millora de la salut mental ha de ser un eix fonamental d’aquest govern

Les diputades de Compromís en Les Corts, Isaura Navarro, Mónica Álvaro i Marian Campello, han mantingut reunions aquesta setmana amb membres de la Plataforma Psicòlegs per l’Augment de Places PIR (Piscòlegs Interns Residents) per conèixer les seues reivindicacions sobre la necessitat d’incrementar les places de psicòlegs clínics als centres de salut. “Es tracta d’un col·lectiu professional molt necessari per a donar una assistència de qualitat als pacients de salut mental”.

Segons Navarro, “ens trobem amb que a l’Estat espanyol hi ha 4 psicòlegs clínics per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana de la Unió Europea és de 18 professionals per cada 100.000 habitants. Mentre a la Comunitat Valenciana no hi ha dades actualitzades a data de hui, sabem que en 2009 la ràtio era inferior a l’espanyola. Cal dir també que un terç de les consultes d’atenció primària estan relacionades amb algun problema psicològic, i només un 5% es deriven a salut mental”.

“A tot això s’afegeix que el Ministeri de Sanitat només ha convocat 14 places per a 2015-2016 al nostre territori d’accés a l’especialitat de psicologia clínica, necessària per a tractar la salut mental. I el Consell anterior no s’ha preocupat de demanar al Ministeri el numero de places necessàries per a donar el servei en condicions”.

“És necessari un nou Pla de Salut Mental que incloga un increment de la plantilla de psicòlegs clínics per a donar una atenció més eficaç en àrees com atenció primària i d’altres, que aprope el servei a les persones”.

“Per tot això, la necessitat de més psicòlegs clínics és objectiva davant les llistes d’espera i l’abandó patit per la salut mental sota el govern del PP. En el cas de la psicologia clínica ens ha situat a la cua respecte a la resta de l’Estat. Una situació que l’actual Consell ha de revertir per a garantir la millor atenció a la ciutadania”, ha conclòs Isaura Navarro.