El grup parlamentari Compromís en les Corts ha denunciat davant de la Fiscalia l’incendi de Cullera, del qual ha sol·licitat una investigació, i ha demanat la responsabilitat personal de l’alcalde, el popular Ernesto Sanjuán, per autoritzar el tret del castell, que va provocar el foc a la muntanya de la localitat, tot i la prohibició expressa de realitzar qualsevol tipus d’espectacle pirotècnic.

En l’escrit, signat pel síndic de Compromís, Enric Morera, i el portaveu adjunt d’aquest grup, Juan Ponce, la coalició considera que l’alcalde va actuar d’una manera qualificada com a “molt greu”, amb unes despeses ocasionats al dispositiu d’extinció i uns danys al medi natural que “poden superar els dos milions d’euros”, uns diners dels que considera que “s’ha de fer responsable qui va autoritzar el tret” del castell.

Compromís recorda en la denúncia que el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat va decretar per al dissabte nivell de preemergència tres per risc extrem d’incendi forestal. Per la seua banda, el Consorci Provincial de Bombers de València va notificar per mitjà de fax el mateix dia a l’Ajuntament de Cullera la prohibició absoluta de dur a terme qualsevol tipus d’espectacle pirotècnic en terreny forestal o en una franja de 500 metres al voltant del mateix. No obstant això, malgrat aquesta prohibició, “l’alcalde, juntament amb la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Cullera, van decidir autoritzar que es disparara”.

La coalició assenyala que “en caure a terra una de les carcasses, va encendre matolls i baixa muntanya i el fort vent existent va propagar amb rapidesa l’incendi per tota la muntanya, constituint un perjudici gravíssim contra el medi ambient, així com un risc contra la vida o la integritat de les persones”.

Sobre això, entén que com que va ser “claríssima la prohibició” per a la celebració de qualsevol tipus d’espectacle pirotècnic, “la responsabilitat d’ordenar el tret del castell recau directament en la persona de l’alcalde Ernesto Sanjuán”, a qui exigeix ​​la seua “responsabilitat personal”.

Segons Compromís, “la situació de greu perill creada amb l’autorització de l’espectacle pirotècnic, supera els límits del il·lícit administratiu, i constitueix la comissió del delicte previst en el Codi Penal”. A més, entén que els responsables d’autoritzar l’espectacle pirotècnic a Cullera van poder haver comès també el delicte previst en el 348 del Codi Penal, ja que, “contravenint les normes de seguretat previstes, van posar en perill concret la vida de persones”.

De la mateixa manera, considera que hi ha també “un cas clar de prevaricació”. Pel grup parlamentari, “resulta sens dubte evident que l’autorització es va realitzar amb la intenció deliberada d’incomplir la prohibició del Centre de Coordinació d’Emergències”, així com “amb evident i conscient menyspreu a la normativa reguladora de la celebració d’espectacles pirotècnics”.

Compromís destaca que d’aquests delictes sembla “inicialment autor, a falta que la investigació judicial permeta conèixer altres responsables, l’alcalde, que va autoritzar la celebració de l’espectacle pirotècnic al marge de tot procediment administratiu”.

Per conèixer exactament la tramitació administrativa que s’ha efectuat demana, com a diligències de prova, sol·licitar, tant de la Delegació del Govern al País Valencià, com de l’Ajuntament de Cullera còpia dels expedients tramitats. Així mateix, entén que s’hauria de prendre declaració a l’alcalde com a probable autor dels delictes.