El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictat una nova sentència estimant un recurs contenciós administratiu de Compromís per la negativa del Consell a facilitar la documentació requerida a diputats de la coalició.

El TSJ considera que amb la denegació d’informació el Consell vulnera la Constitució i obliga el govern valencià a facilitar la documentació sol·licitada, en aquest cas còpia de les factures corresponents a les dietes, desplaçaments i allotjament de totes les conselleries, contractes menors entre la Conselleria de Sanitat i Construccions Taroncher SL, còpia de l’estudi realitzat per la Conselleria de Sanitat per reassignar el servei d’ambulàncies 24 hores i, parcialment, informació sobre Aerocas.

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “cada vegada que hem preguntat quant s’han gastat les conselleries en viatges i menjars, el Consell s’ha limitat a contestar que aquestes despeses es realitzen d’acord amb la llei. Per això, a finals de 2012 vam registrar en les Corts una bateria de sol·licituds de documentació reclamant còpia de les factures corresponents a dietes, desplaçaments i allotjament de tots els departaments i serveis de totes les conselleries, petició que el Consell no va satisfer i per la qual vam recórrer davant la justícia, que ara ens dóna la raó”.

Per a Oltra, “el fet que el govern del PP s’haja negat sistemàticament a donar a conèixer quants diners dedica a aquest tipus de despeses fa augmentar les nostres sospites sobre el malbaratament dels fons públics”.

“Volem saber quant s’han gastat en aquests conceptes en els últims anys i quant continuen gastant ara en un moment en què el Consell està aplicant unes retallades tan brutals. I més quan hem tingut constància de qüestions com els viatges que va fer Juan Cotino per veure al Papa quan era conseller de Medi Ambient, uns viatges que responien al seu interès particular perquè no tenien res a veure amb la gestió pública que desenvolupava llavors i que va carregar als comptes de la conselleria, o més recentment totes les despeses que ha carregat a l’erari la secretària Autonòmica d’Organització, Coordinació i Relacions Institucionals, Esther Pastor, i que hem conegut a través del talp de Presidència”.

Per a la diputada de Compromís, “quan s’està fent pagar als ciutadans una crisi que no han creat, el que no es pot tolerar és que des de diferents conselleries es gasten els diners públics de manera irresponsable en dietes, desplaçaments i allotjament i l’oposició tenim dret a fiscalitzar-ho, com ha reconegut la justícia”.

Amb aquesta ja són set les sentències en què el TSJ condemna al Consell per vulnerar els drets dels diputats de Compromís en denegar documentació, a les quals cal sumar una sentència del Tribunal Suprem pel mateix motiu.