Oltra: “Que no formem part dels països que persegueixen a criminals de lesa humanitat, ens situa en la segona divisió de les democràcies occidentals”.

El grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una Proposició no de Llei d’urgència per reclamar el Consell que inste el Govern de l’Estat a impulsar immediatament un canvi legislatiu perquè es modifique la Llei Orgànica del Poder Judicial, a fi que s’empare la justícia universal en el sentit que comprenga la facultat de perseguir via judicial i, en cas de ser declarats culpables, castigar presumptes responsables, independentment del lloc de la comissió del delicte i independentment de qualsevol vincle de la nacionalitat o d’altres criteris de jurisdicció reconeguts pel dret internacional.

Segons ha explicat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “el Congrés dels Diputats, amb el vot del grup popular i a instàncies del govern central, ha modificat la legislació a fi d’eliminar pràcticament l’abast de la jurisdicció espanyola enfront dels crims més greus que puguen existir, com ara genocidi i crims de lesa humanitat, fet que ha suposat obrir un espai d’impunitat davant les accions que danyen la ciutadania”.

“Esta reforma del govern del PP ha suposat impedir l’acció judicial dels nostres tribunals malgrat que el delicte comés afecte el nostre Estat, en una clara cessió de la nostra sobirania. Açò també comporta un desistiment de funcions per part dels poders de l’Estat que miraran cap a un altre costat quan es cometa un crim contra un conciutadà fora del nostre territori”.

De fet ja s’ha produït l’excarceració de huit narcotraficants egipcis detinguts en un pesquer sense bandera, carregat amb 10 tones d’haixix i que va ser interceptat per duaners espanyols en aigües internacionals al sud d’Almeria.

Com és ben sabut, la rellevància que hi haja països que destinen els seus esforços judicials a perseguir els pitjors crims contra la humanitat resideix en el fet que és l’única manera que s’inicien tals causes quan afecten Estats que no s’han sotmès a cap jurisdicció internacional en no haver firmat els tractats internacionals corresponents, precisament per actuar amb la impunitat que tractem d’evitar.

Per a Oltra, “que l’Estat espanyol deixe de formar part dels 15 països del món que exerceixen la justícia universal enfront dels crims comesos a escala internacional suposa passar a formar part dels països que se sotmeten a interessos econòmics aliens per damunt de la protecció judicial de la ciutadania i dels drets humans”.

“Suposa igualment intentar que els jutges deixen de perseguir els crims que ningú no persegueix, pretenent una vulneració dels tractats internacionals firmats com la Convenció per a la Prevenció i Castic del Delicte de Genocidi, i la Convenció contra la Tortura i suposa una cessió de la nostra sobirania en favor de la impunitat de genocidis i torturadors. Que nosaltres no formem part dels països que persegueixen a criminals de lesa humanitat ens situa en la segona divisió de les democràcies occidentals”.

Segons la diputada de Compromís, “si les víctimes de tortures, genocidi o crims de lesa humanitat que han hagut de fugir del seu país no troben empara judicial en el nostre, estem col·laborant activament a fer que tals crims continuen succeint, col·laborant en la seua impunitat passada, present i futura. I amb això no volem dir que fins ara l’exercici de la justícia universal haja generat grans èxits més enllà del declaratiu, però la veritat és que les víctimes mereixen sentir-se emparades i que, com a mínim, almenys la persecució i condemna inquiete els culpables i els dificulte deambular pels estats amb els quals el nostre té firmats tractats d’extradició”.