Esta cinquena sentència obliga el Consell a lliurar a la diputada Mónica Oltra les factures de les reformes de col·legis finançades amb fons de la UE.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha emés una nova sentència que condemna el Consell per vulneració de drets fonamentals dels diputats de Compromís. Es tracta de la cinquena sentència d’este tribunal contra el govern del PP per negar-se a facilitar a Compromís documentació, en este cas la relativa a les factures i resta de justificació de les despeses dels projectes de reforma de col·legis finançats per la Unió Europea. El TSJCV obliga amb esta sentència al govern del PP a facilitar tota la documentació reclamada.

Segons assenyala la diputada de Compromís, Mónica Oltra, “el Banc Europeu d’Inversions va finançar el programa “Crea Escola” destinat a la renovació d’escoles d’educació primària, secundària i de formació professional de la Comunitat Valenciana, amb un total de 300 milions d’euros. Actualment hi ha múltiples escoles part del programa Crea Escola que no han estat ni construïts ni rehabilitats, tot i que es va rebre el finançament per part del BEI i que els terminis d’execució van culminar fa anys”.

Per a Oltra, “esta sentència és necessària per tal que el govern valencià d’una vegada per totes deixe de vulnerar els drets constitucionals dels diputats d’esta cambra i és necessària per tal que tinguem transparència sobre què ha passat amb els diners que la Unió Europea va enviar perquè s’arreglaren i remodelaren col·legis que ho necessiten, que estan en barracons, en condicions que ni tan sols són salubres en alguns casos, ni segures en altres”.

Estem parlant d’uns 300 milions d’euros que el govern valencià va rebre de les institucions europees i que, com denuncien els pares i mares d’alumnes de determinats centres que havien de ser reformats amb eixos diners, mai no han aplegat als col·legis. On estan eixos diners? En què s’han emprat? No ho sabem i eixe era el motiu de les nostres peticions de documentació al Consell, que ens donara les factures i la relació de despeses que havien realitzat amb els diners de la Unió Europea que estaven destinats als col·legis en males condicions”.

En octubre de l’any passat, Compromís ja va presentar una denúncia davant l’Oficina Antifrau de la Unió Europea per tal que s’investigara el destí dels fons del Banc Europeu d’Inversions rebuts per la Generalitat Valenciana per a la construcció i rehabilitació de centres escolars. Compromís anuncià que aportarà a la Unió Europea la documentació que obliga esta sentència al Consell a lliurar per ajudar a què es depuren responsabilitats per esta presumpta mala utilització de fons públics.

“Amb esta sentència la consellera Maria José Català té l’honor d’haver sigut condemnada per tres voltes pel TSJCV per vulnerar drets fonamentals dels diputats en ocultar informació, la senyora Català és en este moment la consellera més condemnada per incomplir la Constitució”, ha conclòs Oltra.