Ferri: “L’informe de l’Advocacia de la Generalitat deixa ben clar que el govern del PP ha jugat amb la necessitat de milers de persones”.

Un informe de l’Advocacia General de la Generalitat, al qual ha tingut accés el diputat de Compromís, Fran Ferri, interpreta que les milers de resolucions de concessió d’ajudes d’accés a l’habitatge emeses per la Generalitat no generen cap tipus d’obligació en l’administració autonòmica.

L’informe, tot i que qualifica d’”inhabitual” la forma de procedir de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, conclou que la Generalitat no està obligada a pagar estes ajudes i apunta a la necessitat d’emetre una segona resolució per a cada cas amb un “reconeixement efectiu” que done pas al pagament de l’ajuda. Este document, amb data de novembre de 2013, va ser citat per la Sindicatura de Comptes en el seu informe de fiscalització de les ajudes.

Ferri assenyala que amb este informe el govern del PP tracta de cobrir-se les esquenes davant la estafa que estan perpetrant a milers de valencians amb ajudes a l’habitatge concedides i no pagades. El Grup Parlamentari Compromís ja va denunciar que la Generalitat havia deixat al marge de la comptabilitat oficial milers de ajudes per a l’accés a l’Habitatge en un intent per maquillar les xifres oficials de dèficit. Segons la llei General de Subvencions, les ajudes han d’estar comptabilitzades una vegada són concedides per a que puguen comptar amb una reserva de crèdit en el pressupost i els beneficiaris tinguen una major garantia per a cobrar-les o reclamar-les davant la justícia.

Per al diputat de Compromís, Fran Ferri, “aquest informe demostra el caos en la gestió de les ajudes a l’habitatge que ha deixat atrapats en un laberint jurídic i pressupostari a milers de famílies valencianes. Ara, l’informe de la pròpia Generalitat els diu que les ajudes que tenen concedides no tenen cap efecte i que necessiten una nova concessió per a cobrar. Queda clar que la Conselleria ha jugat amb la necessitat de milers de persones, i són incapaços de trobar una solució.”

L’informe de l’Advocacia General revela, a més, que la naturalesa d’ajudes de concurrència no competitiva queda fora dels dos supòsits de tipus d’ajudes que contempla la Llei General de Subvencions. També considera que la solució més ortodoxa a la situació generada hauria sigut no generar noves concessions fins que no existira crèdit pressupostari suficient.

Per a Ferri, “el gran problema dels valencians és que patim un govern incompetent, que en lloc de donar solucions a la ciutadania els crea nous problemes i noves preocupacions. El Consell ha d’aclarir immediatament si els beneficiaris de les ajudes han d’esperar una nova resolució per a cobrar, tal i com apunta l’informe”.