El portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, el diputat responsable en matèria mediambiental, Juan Ponce, el representant de la formació al Congrés, Joan Baldoví i el portaveu de Més Algemesí, Josep Bermúdez, han participat este matí en una roda de premsa per a presentar “Compromís per l’Aigua”, una iniciativa creada per a defensar el dret dels ciutadans i ciutadanes de les Riberes per a tindre aigua de boca de qualitat i garantir el subministrament per a l’agricultura tradicional i per a mantenir amb vida el parc natural de l’Albufera.

Segons han explicat en la roda de premsa, “Compromís per l’Aigua és una iniciativa per a denunciar l’espoli hídric del País Valencià perquè no tenim pes polític i perquè Fabra no ens defensa. L’actual pla de conca és molt pitjor que l’anterior i el govern valencià no ens defensa i calla front a Cospedal, la gran guanyadora. A la Ribera se li nega l’aigua de boca, li lleven l’aigua a la Ribera per a la Manxa, per als poderosos terratinents de la Manchuela i el Consell no es manifesta, no es planta i no reivindica els drets històrics de les valencianes i els valencians que tenim amb el Xúquer”.

Bermúdez ha explicat amb molta claredat quina és la situació actual: “El Xúquer és un riu que passa per la Ribera però no és de la Ribera. No tenim aigua del Xúquer en condicions per a beure i eixa aigua si que la tenen a l’àrea metropolitana d’Albacete i mentre, els pobles de la Ribera si volen aigua del Xúquer, l’han de pagar”. A estes afirmacions del representant de Més Algemesí, Enric Morera ha afegit que la política hídrica del PP ha patit una important transformació, “i hem passat del Agua Para Todos a “La Ribera ni aigua”, la qual cosa no deixa de ser ben curiós”.

La Plataforma Compromís per l’Aigua ha anunciat hui, formalment, que farà al·legacions al nou pla de conca del Xúquer, una lluita que en Madrid tindrà a Joan Baldoví com a defensor dels interessos dels ciutadans de les Riberes, “front al silenci i al servilisme del PP, que no diu res i que no es manifesta mai quan hi ha algun conflicte on puga estar algun alt càrrec del PP i, en este cas, el PP valencià no vol enfrontar-se a Maria Dolores de Cospedal, la gran guanyadora en este tema, però nosaltres anem a oposar-nos frontalment perquè ens sembla injust, perquè ens hipoteca, perquè tindre aigua de boca no és un privilegi, és un dret, i perquè no anem a permetre que uns terratinents sentencien de mort la nostra Albufera”, segons ha explicat el diputat de Compromís al Congrés.

A València, el front polític estarà a les Corts i Enric Morera ha anunciat que demanarà la compareixença de la consellera Isabel Bonig i també del vicepresident Ciscar, perquè expliquen el posicionament del govern valencià en la defensa dels interessos valencians, uns interessos que, segons Morera, “no estan defensats en cap moment per la por sistemàtica del PP valencià a plantar cara als seus caps de Madrid. Passa amb el finançament, passa amb el deute històric i també passa amb el Xúquer, tenint eixa por unes conseqüències nefastes per als habitants de les dos Riberes, per a l’agricultura i per a la supervivència de l’Albufera”.

Juan Ponce ha informat que, en l’actualitat, Castella-La Manxa “trau més aigua de la que aporta al riu, i tot i això, les autoritats no actuen i no els tanquen els pous il·legals que estan sobreexplotant els aqüífers”. Ponce ha remarcat que l’aigua, “ha de ser gratuïta, per definició, i per a beure. No s’està complint la Directiva Marc d’Aigua i la legislació al respecte de tres dècades i, per contra, ens fan un Pla del Xúquer que possiblement és contrari a la directiva europea”.