El síndic de Compromís, Enric Morera, ha presentat en les Corts unes esmenes al projecte de Proposició de Llei de modificació dels articles de l’Estatut d’Autonomia referents a la llei electoral.

Per al portaveu de Compromís en les Corts, el projecte de llei de modificació de la llei electoral, “es tracta d’una maniobra del Partit Popular per a blindar-se en el poder excusant-se en una falsa austeritat”, ha denunciat el parlamentari valencià.

“És una mala solució, a més d’una vergonya, que es vulga canviar la llei electoral en aquests termes. Des de Compromís és necessari fer un sistema electoral propi del segle XXI: més obert i participatiu per a evitar que hi haja majories que no representen la voluntat popular ni els vots ni la proporcionalitat que hauria de contemplar”, ha criticat el portaveu de la coalició valencianista, progressista i ecologista.

De fet, Morera ja va enviar una carta al Conseller de Governació, Serafín Castellano, on argumentava la necessitat d’una nova llei electoral més participativa on el nom total de diputats i diputades de les Corts Valencianes siga proporcional a la població de dret existent al territori valencià; en la que la circumscripció electoral siga la comunitat autònoma ja que, des de Compromís, es considera que el model provincialista és un model caduc, que no representa l’actual divisió administrativa de l’estat espanyol.

En el document Morera també defensa el mètode d’assignació d”escons Hare en lloc de l’actual d’Hondt per ser “democràticament més just i plural en evitar la sobrerepresentació que sí que permet l’actual mètode”.´

La proposta de Compromís també inclou llistes desbloquejades, el desenvolupament de les noves tecnologies per a afavorir el vot electrònic o la desaparició de barreres electorals per a la pluralitat del poble valencià quede garantida en les Corts.