El diputat de Compromís, Fran Ferri, ha denunciat hui que el Consell ha rebaixat, sense cap justificació, els requisits de qualitat exigits a les empreses que ofereixen el servei d’ITV.

Segons ha assenyalat Ferri, “el govern valencià ha derogat el Decret 157/2002 pel qual s’aprovava el Reglament sobre Prestació de la Inspecció Tècnica de Vehicles de la Comunitat Valenciana, aplicant-se ara, en conseqüència, només la llei estatal al respecte”.

“Açò suposa –ha afegit el parlamentari- que queden eliminats els requisits que el Consell imposava a les empreses que presten el servei privatitzat d’ITV en quant al Manual de Qualitat, Plans de Formació i Personal. Així, per exemple, la normativa valenciana exigia l’atenció als ciutadans per part d’un personal mínim molt específic, ara s’aplica la normativa estatal molt més genèrica i laxa en quant al personal amb el qual ha de comptar una estació d’ITV”.

“El Consell ha esgrimit este reglament específic per a justificar que els valencians paguem la ITV més cara de l’estat, però ara veiem com des de l’executiu del PP passen a exigir menys qualitat del servei i menys personal a les empreses de les ITV mentre no realitza cap acció de govern per abaratir els preus. Una volta més el PP fa que augmente el benefici de les ITV mentre perjudica l’interés general”.

Compromís denuncia que, per contra, el que no fa el govern del PP és suprimir la prova de sonometria de la ITV, que només es obligatòria per als cotxes matriculats en el territori valencià. L’existència d’esta prova provoca que els vehicles valencians no puguen passar la ITV en estacions de fora del País Valencià, ja que podrien ser multats en no tindre passada la sonometria. A més la prova de sonometria en les ITV és una prova inútil, perquè els elements que es revisen ja estan inclosos en la revisió mecànica del vehicle, per això les dades mostren que només el 0,5% dels vehicles no la passen.

La sonometria té un preu d’uns deu euros que se sumen a la resta del cost de la ITV, cosa que encareix la inspecció obligatòria de vehicles en el territori valencià fins situar-nos com l’autonomia on més car és passar-la. Així la mitjana estatal del preu de la ITV és de 31,91 euros, mentre que al territori valencià esta mateixa revisió costa 63,23 euros.