El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha emés una sentència favorable al recurs contenciós administratiu interposat pel grup parlamentari Compromís el passat 10 de febrer per la negativa del Consell a facilitar els resultats dels baròmetres d’opinió que realitza la Generalitat.

La justícia considera que la denegació d’esta documentació per part del govern valencià vulnera el dret a l’obtenció d’informació dels diputats emparat pels drets fonamentals consagrats en l’article 23 de la Constitució Espanyola i obliga al Consell a entregar les enquestes d’opinió a Compromís.

Este recurs es presentà en el TSJCV després que, en novembre de 2012 el diputat de Compromís, Fran Ferri, registrara en les Corts Valencianes una sèrie de peticions de documentació, que no varen ser satisfetes, per a tindre accés als informes de resultats de tots els estudis d’opinió pública sobre l’acció del Consell realitzats durant eixe any. El govern del PP es va negar a facilitar eixa documentació amb l’excusa que eixes enquestes tenen “caràcter instrumental per a l’elaboració d’informes interns de l’administració”.

El Tribunal considera que les raons aportades pel govern valencià no justifiquen la negativa a facilitar la informació requerida per Compromís, per contra dóna suport als arguments que la coalició esgrimeix en la demanda, ja que la negativa a satisfer una sol·licitud de documentació estadística vulnera també la normativa estatal i autonòmica sobre Funció estadística pública, que estableix el caràcter públic dels resultats estadístics i especifica, a més, el dret dels diputats i senadors a obtenir les dades, informes i documents necessaris per al millor compliment de la seua activitat parlamentària.

Segons ha assenyalat Fran Ferri, “la justícia s’ha encarregat de recordar al govern d’Alberto Fabra que les enquestes realitzades amb diners públics no són propietat del Consell, per a què puguen utilitzar-les segons els interessos del Partit Popular, sinó que pertanyen a la ciutadania que les paga amb els seus impostos”.

“Esta sentència és una nova victòria de la transparència sobre l’opacitat del govern del PP. El senyor Fabra ha d’entendre que tot el que es paga amb diners públics ha de ser públic i accessible per a tots, per això quan s’execute la sentència i ens arribe la documentació des de Compromís la farem pública i la posarem a disposició de la ciutadania”.

De la mateixa manera -ha afegit Ferri-, reclamem al govern del PP que ens facilite les enquestes d’opinió referides a l’any 2013, que d’igual forma hem demanat reglamentàriament a través de les Corts i que també ens han sigut negades amb els mateixos arguments que ara ha desestimat el TSJ”.