El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que la reforma de l’Estatut d’Autonomia, que es tractarà demà al Congrés dels Diputats, “marcarà un abans i un després de qui defensa i qui no els interessos valencians. No podem oblidar que el que, suposadament, es tractarà matí en la sessió vespertina és l’anomenada ‘clàusula Camps’, que va ser una maniobra del Consell de Camps contra els estatuts català i andalús per a garantir una inversió territorialitzada de l’estat més acord al pes del País Valencià en el conjunt de l’estat”.

De mantenir-se el veto per part de l’executiu central, o fins i tot de comptar amb el vot negatiu del PP en el Congrés, “s’estaria produint alguna cosa molt greu, al nostre entendre, ja que el PP empararia una injustícia històrica i, a més, es generaria gran greuge constitucional, perquè el nostre Estatut, reformat l’any 2006 amb els vots del PP i del PSOE, és una Llei Orgànica de l’Estat. L’anomenada ‘clàusula Camps’ es va aprovar per una àmplia majoria de les Corts Valencianes i ara el PP vol frenar eixa voluntat de la sobirania del poble valencià, amb l’excusa que l’Estat és qui decideix la inversió territorialitzada amb el criteri de l’oportunitat, una oportunitat que ni amb el PP ni amb el PSOE mai ho és per a la nostra terra”, segons Morera.

El síndic de Compromís ha assegurat que, les dades oficials, “confirmen la greu marginació que patim els valencians i valencianes. Des de l’any 2000, amb Aznar, passant per Zapatero i fins a arribar a 2013, amb Rajoy, el País Valencià ha deixat de percebre per part de l’estat prop de 10.600 milions d’euros. Hem estat, estem i seguirem estant a la cua del finançament, i la falta d’eixa injecció de diners públics es tradueix també en l’atur, alguna cosa en el que sí som líders desgraciadament i l’aprovació d’aquesta clàusula és fonamental, perquè blindaria la inversió de l’estat en la nostra terra, amb la qual cosa cada any calculem que es podrien crear prop de 15.000 nous llocs de treball, si la inversió en la nostra autonomia fóra igual que en altres comunitats autònomes”.

Morera ha anunciat que demà viatjarà a Madrid, per a seguir en directe el debat sobre la reforma estatutària i recolzar al diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, qui defensarà un tracte més just per al País Valencià