Ferri: “Amb esta decisió deixem d’ingressar 20 milions d’euros a l’any en suport del xicotet comerç i l’innovació”.

El Consell ha emés criteri desfavorable a la presa en consideració de la Proposició de Llei de Compromís per a crear un nou impost per a gravar l’impacte territorial i mediambiental de les grans superfícies comercials. Un tipus de gravamen que ja es troba vigent altres autonomies.

La principal novetat de la proposta de Compromís, rebutjada pel govern del PP, és que la recaptació de l’impost hauria de ser destinada en la seua totalitat a crear un Fons Valencià per la Innovació i Sostenibilitat del Comerç valencià. Amb aquest Fons es podria avançar en el pagament del deute als Instituts Tecnològics, així com incentivar la inversió en infraestructures d’equipament municipal i urbanisme comercial, plans d’actuació de dinamització comercial i plans d’actuació mediambiental.

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís, Fran Ferri, “amb este criteri desfavorable el govern del Partit Popular deixa clara la seua aposta per beneficiar als grans centres comercials i acabar amb el comerç de proximitat, per això s’oposen a la proposta d’establir un impost a l’impacte territorial de les grans superfícies. Amb este impost podríem comptar amb 20 milions d’euros anuals per a polítiques d’innovació en el sistema productiu i de modernització del teixit comercial valencià”.

“Des de Compromís creiem que cal demanar un esforç fiscal als que més diners tenen per a invertir-los en prioritats per al benestar de tota la ciutadania. Per això esperem que el PP rectifique, com ja ho va fer amb l’impost de patrimoni o l’impost a la banca”.

Segons Ferri, “des de Compromís apostem per un model de comerç equilibrat front a la desregulació salvatge del Partit Popular que només beneficia a les grans superfícies. Per això no només proposem que els grans centres comercials aporten a les arques públiques el que els correspon sinó que volem que la recaptació vaja destinada de forma íntegra a impulsar un model de comerç de proximitat i a fer front als deutes que manté la Generalitat amb el sector de la Innovació”.

En la proposta de Compromís el tipus de gravamen a aplicar a les grans superfícies seria de 17 euros per metre quadrat que s’aplicaria de forma gradual segons la grandària de superfície comercial. La proposta també contempla bonificacions per a les grans superfícies a les quals es puga accedir a través de 3 o més mitjans de transport públic, o que compten amb un àrea destinada de forma exclusiva al comerç just.

“Davant de la greu situació de les finances de la Generalitat i l’estat d’emergència en què es troba el sector de la innovació i el xicotet comerç, confiem que el Consell acabe rectificant i se sume a esta proposta, seguint la línia d’altres territoris de l’Estat”, ha conclòs Ferri.