• Cada any es produeixen milers de morts prematures de persones d’edat avançada per no poder disposar de calefacció

El grup parlamentari Compromís ha registrat una proposició no de llei en Les Corts per a reclamar-li al Consell la posada en marxa d’un Pla de Xoc contra la Pobresa Energètica que contemple l’assumpció per part de la Generalitat del sobrecost energètic associat a l’hivern per a les persones i famílies més vulnerables.

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís, Fran Ferri, “la pobresa energètica és un concepte que fa referència a la incapacitat d’una llar de pagar una quantitat d’energia suficient per a la satisfacció de les seues necessitats domèstiques o a una excessiva càrrega de les despeses associades a l’energia en el global d’una família amb pocs recursos econòmics”.

Aquesta problemàtica sempre ha estat present però s’està accentuant en els últims anys degut a diversos factors com ara l’augment de les tarifes d’energia o la reducció del poder adquisitiu de les persones.

Segons l’estudi “Pobreza Energética en España” editat per l’Associació de Ciències Ambientals, en 2010 i a nivell estatal la pobresa energètica afectava a més de 4 milions de persones, que representaven un 10% de les llars. Segons el mateix estudi, la pobresa energètica a nivell valencià està associada, a més de a la manca de recursos econòmics, a un deficient aïllament i calefacció dels habitatges per a les setmanes gelades de l’any.

Precisament, l’estudi estima que entre 2.300 i 9.300 morts prematures de persones d’edat avançada podrien ser evitades a través de l’eradicació de la pobresa energètica. Una circumstància que té especial incidència en el nostre territori on la taxa de mort associada a l’hivern és la quarta més alta de les Comunitats Autònomes de l’Estat.

Per a Ferri, “els poders públics no poden romandre aliens a aquesta problemàtica que causa una mortalitat més elevada que, per exemple, els accidents de trànsit. Per això reclamem la posada en marxa d’este Pla de Xoc”.

La proposta de Compromís també reclama associar este Pla a una política de rehabilitació i aïllament dels habitatges dels col·lectius que pateixen la pobresa energètica i impulsar la realització d’un estudi específic sobre les característiques i causes d’este tipus de pobresa en les llars valencianes en col·laboració amb les Universitats públiques.