La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra, va demanar per escrit explicacions al Conseller de Sanitat per saber per quin motiu durant els mesos d’estiu s’havia retallat el servei de l’Hospital de la Plana fins a l’extrem de no suplir les vacances dels sanitaris i tancar plantes hospitalàries.

Oltra es feia ressò de les queixes dels usuaris de l’Hospital de la Plana pels efectes que està tenint la no substitució de les vacances dels sanitaris i la consegüent saturació del centre. A principis d’agost, la diputada denunciava que des del mes de juny fins octubre s’ha tancat la primera planta A i es preveu tancar des de l’agost a l’octubre la planta primera B, un total segons algunes fonts de 60 llits, d’un centre que compta amb 250.

L’excusa de la disminució de personal potencial pel període estival no tenia cap justificació, ja que molts veïns simplement canvien de residència dins del terme municipal de Vila-real, i el número d’estiuejants dispara la població en altres municipis que tenen com referència aquest hospital. Els usuaris van lamentar que les atencions mèdiques, davant la saturació, van amb moltíssima pressa i s’eviten els ingressos hospitalaris al màxim.

La resposta que dóna ara el Conseller de Sanitat es limita a dir que després d’efectuar un estudi comparatiu amb els anys 2012 i anterior, s’ha constatat, segons ells, el descens d’índex d’ocupació hospitalària i de les urgències, i per això han previst que en estiu alguns centres “agrupen temporalment els llits a fi d’optimitzar recursos (és a dir, s’eliminen llits i es tanquen plantes)”.

I es reconeix que les unitats afectades a La Plana han estat el 1er A (curta estada i traumatologia des de juny a octubre i la 1r B cirurgia general i ginecologia des d’agost fins setembre).

I que el personal ha sigut substitut en període estival “segons el pla de vacacions correctament autoritzat”; és a dir, que no explica quins llocs s’han cobert i quins s’han deixat sense substitut. Tot aquest desmantellament estival de la Plana, segons el Conseller, es justifica en el fet que el Servei d’Atenció i Informació del Pacient de l’hospital de la Plana no ha rebut cap reclamació al respecte.

Tal i com va recordar el tinent d’alcalde de Vila-real i regidor de Compromís, Alberto Ibáñez, dels 258 llits de l’Hospital, se n’ha arribat a tancar 60, i el promig de llits desmantellats ha estat 111,6% en juliol, i el 23,26% en agost i setembre, és a dir, un de cada quatre llits, fora d’ús, tot i esdeveniments massius en la zona d’assistència de l’Hospital com ara l’Arenal Sound de Borriana, on la Plana és l’Hospital de referència per atendre urgències.

Per a Compromís, aquestes excuses són injustificables, ja que no es pot preveure l’afluència de pacients als hospitals, i s’acaba castigant als sanitaris que treballen en períodes estivals que s’han de fer càrrec de més pacients, dificultat d’aquesta manera l’atenció com pertoca.