Mònica Oltra, diputada de Compromís, venia demanant explicacions dels motius de deixar sense personal la caseta de control d’accés al parc des de la Setmana Santa a l’agost de 2012 i, per tant, impedint el registre obligatori.

Oltra preguntava per aquest desmantellament i sols després de queixes per via parlamentària, es va posar una persona en agost per atendre els visitants, i un full informatiu explicant on havien de ser atesos els visitants (a les noves instal·lacions ubicades darrere del santuari de Sant Joan, gens visibles des de les zones d’acampada ni des de Sant Joan).

Ara, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, després de mesos de vaguetats, trasllada tota la responsabilitat a la Conselleria de Governació, la qual tindria segons l’Article 12 del Decret 5/2011 assignades, entre altres, les competències en matèria prevenció, extinció d’incendis.

La caseta tancada venia obrint-se tots els anys, des de març a novembre, tots els dies, i era el punt d’informació i control de les desenes de persones que acudien a aquest parc natural, i era el lloc on es tramitaven els permisos per acampar, tant en les zones d’acampada “lliure” del Planàs, com en la Lloma del Mig, o les dos de la Lloma Velà, pensada per a grups. L’acampada és permesa sols si abans es signa la sol·licitud, en aquest punt, i per tant, durant setmana santa, els centenars de visitants i campistes que han accedit a aquest indret únic, habitual per al campistes, han estat de manera il·legal i sense control, al no poder demanar el permís. Igualment, les situacions de risc i desatenció en una de les zones arbrades més impressionants del territori valencià, ha estat òbvia al deixar-los sense cap control.

Aquella retallada i falta de coordinació entre conselleries va ser el precedent la clausura fa unes setmanes de les quatre zones d’acampades per part del Consell per no voler fer-se càrrec del seu cost, i la posterior assumpció de la despesa per part de la Diputació després de la mobilització ciutadana. Per a Compromís, fets lamentables com aquest demostren el nul interés a potenciar el turisme verd i alternatiu.