Compromís denuncia que el Consell no ha sigut capaç d’aportar cap informe tècnic que avale la proba de sonometria instaurada per Blasco.

El diputat de Compromís, Fran Ferri, va registrar una bateria d’iniciatives parlamentàries en Les Corts Valencianes al voltant de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV), competència de la Generalitat Valenciana, i que després de la seua privatització s’han situat com les més cares de tot l’Estat espanyol. La mitjana estatal del preu de passar la ITV és de 31,91 euros, mentre que al territori valencià esta mateixa revisió costa 63,23 euros.

Una d’estes iniciatives parlamentàries de Compromís reclamava que el Consell aportara els informes tècnics que justifiquen que al territori valencià s’exigisca una prova de sonometria als vehicles per passar la ITV, que no s’exigeix en cap altra autonomia de l’Estat. Esta prova de sonometria, que encareix sobre manera la ITV, fou instaurada per la Conselleria de Territori en l’any 2004, sent conseller Rafael Blasco.

A la petició de documentació del diputat Ferri el Consell ha respost aportant un informe anomenat ‘Estudi sobre Soroll Ambiental en la Comunitat Valenciana’ realitzat en l’any 1993 pel Departament de Física Aplicada de la Universitat de Valencia.

Segons ha assenyalat Ferri “la primera sorpresa ha sigut comprovar que el govern del PP ha hagut d’esgrimir un estudi de 1993, quan ells encara no hi governaven, per justificar una prova instaurada onze anys més tard. Després hem pogut comprovar que la cosa és encara més greu perquè en dit informe no es menciona en cap moment a les ITV ni la necessitat d’instaurar una prova de sonometria. L’estudi recomana bàsicament la necessitat de potenciar el transport públic i apostar pels vehicles elèctrics”.

“Així que el govern del Partit Popular ens ha estat mentint al voltant de les proves de sonometria que sempre havia defensat argumentant que així ho recomanaven els informes tècnics, els quals ara sabem que no existeixen. Podem afirmar que els valencians i valencianes paguem les ITV més cares de l’Estat sense cap tipus de justificació tècnica”.

La prova de sonometria només es obligatòria per als cotxes matriculats en el territori valencià. L’existència d’esta prova provoca que els vehicles valencians no puguen passar la ITV en estacions de fora del País Valencià, ja que podrien ser multats en no tindre passada la sonometria.

Segons ha assenyalat Ferri “la sonometria en les ITV és una prova inútil per què els elements que és revisen ja estan inclosos en la revisió mecànica del vehicle, per això les dades mostren que només el 0,5% dels vehicles no passen la sonometria”.

“Al final el que hi ha darrere de tot açò és que la prova de sonometria va ser realment un invent del Sr. Blasco per a beneficiar a les concessionàries de les ITV, que són, quina casualitat, empreses pròximes al Partit Popular”.

Igualment en la línia de beneficiar al màxim les empreses de les ITV, a més de permetre els preus més alts de l’estat, el territori valencià, és juntament amb Múrcia, l’únic on se li cobra a l’usuari per una segona inspecció de la ITV, quan no s’ha passat a la primera. En definitiva, amb les concessions d’ITV realitzades pel PP estem davant d’un altre negoci milionari per a uns pocs molt ben relacionats, que els valencians paguem de la nostra butxaca”, ha conclòs el diputat de Compromís.