Campello: “El creixement econòmic no es pot construir sobre les esquenes i, en este cas, sobre les bicicletes de les classes populars”
Les Corts Valencianes han aprovat este matí, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, a la Comissió d’Indústria, la proposta de Compromís per tal de prestar, en coordinació amb l’IVAJ i dependent del SERVOF, un servei d’atenció i protecció dels drets laborals per lluitar contra la precarietat dels treballadors d’empreses ‘sota demanda’ o de ‘gig economy’, com ara Deliveroo i Glovo.
Segons la diputada de Compromís, Marian Campello, “estes empreses, mitjançant aplicacions mòbils, principalment, i quasi sense personal propi, presten un servei de repartiment a domicili a d’altres empreses interessades. És en eixa condició de ‘quasi sense personal propi’ on resideix la precarietat laboral més absoluta, de la qual les persones joves som la gran massa precaritzada i víctima de les males pràctiques empresarials”.
Així, “el nostre objectiu amb aquesta proposta ha estat aconseguir la unanimitat per poder acabar amb les pèssimes condicions de treball d’este col·lectiu que, malauradament, s’ha convertit en la punta de llança de la precarietat laboral. Parlem d’extrems com que les empreses del sector obliguen els treballadors a estar com a falsos autònoms, a més de les variacions en els preus que cobren, trobant diferències segons les ciutats. Per exemple, mentre a Madrid és de 4,50 euros, en València la diferència de preu pot arribar a una merma del 40 per cent sobre el que es cobra a Madrid”.
“Des de Compromís considerem que hui, amb l’aprovació d’aquesta proposta, es corrobora que el debat s’ha de centrar sobre si el creixement econòmic es pot construir o no sobre les esquenes i les bicicletes de les classes populars. Per això hem proposat una sèrie de mesures com reforçar la inspecció de treball i investigar la relació d’aquestes empreses amb els seus treballadors i treballadores autònomes, les sancions que aplica l’empresa sobre el personal que no compleix amb els objectius, la retallada de llibertat dels i les treballadores o el mètode de facturació”.
“Per tal d’aconseguir-ho, és necessària una major coordinació entre les administracions i les persones en precari, per dotar-les de ferramentes que els permeten denunciar la seua situació. I des de les Corts instem al Govern central a complir allò que demana la Unió Europea en matèria de regulació d’aquest tipus d’activitat econòmica, tal i com recull la resolució que el Parlament Europeu va dictar el passat 15 de juny sobre economia col·laborativa instant als Estats membres a garantir unes condicions laborals justes, a més d’una adequada protecció jurídica i social per a tots estos treballadors i treballadores”, ha conclòs la diputada Marian Campello.