Fran Ferri: “És aberrant donar cabuda en l’àmbit universitari a un text que estigmatitza a les persones homosexuals”
El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha denunciat hui que la Universitat Catòlica de València utilitza en el seu màster de Bioètica un informe, signat per José Luis Pérez Requejo, absolutament ofensiu cap a les persones homosexuals.
Segons explica Ferri “l’autor comença el seu informe manifestant que ha volgut ser respectuós amb les persones homosexuals, però de la seua lectura es desprén que aquesta afirmació es realitza des del cinisme, perquè el document és un constant atac homòfob. Creiem que les institucions universitàries han de ser llocs per al coneixement, i no instruments per a difondre mentides sobre col·lectius minoritaris en base a teories sense cap fonament científic”.
L’autor, membre de l’Observatori de Bioètica de la Universitat Catòlica de València, reconeix que la ciència ha descartat que l’homosexualitat siga una malaltia, però sembla que ell no hi està del tot d’acord perquè es dedica a qüestionar-ho contínuament i arriba a equiparar l’homosexualitat amb un problema de salut tan greu com el tabaquisme, pel qual cada any moren milions de persones i que és combatut per tots els organismes sanitaris internacionals (1).
Segons denuncia Ferri, este text allotjat en la pàgina web de la Universitat Catòlica diu respectar el criteri científic que nega que l’homosexualitat siga una malaltia però a la vegada ho qüestiona desacreditant la manera amb la qual la comunitat científica va arribar a este consens (2). L’autor estigmatitza l’homosexualitat des d’una perspectiva acientífica enumerant unes possibles causes de la seua aparició en les persones com a conseqüència d’experiències traumàtiques en la infantesa en el que suposa un insult inacceptable cap a les persones homosexuals i les seues famílies (3).
Trobem també en este informe del màster de Bioètica de la Universitat Catòlica un clàssic dels textos homòfobs, la referència a què la homosexualitat té cura, en este cas anomenant un pretés especialista que ha aconseguit previndre-la i curar-la (4).
En una situació d’augment d’atacs d’odi per l’orientació sexual per a Ferri resulta d’especial repugnància el posicionament pretesament equidistant de l’autor entre els que ataquen els homosexuals i els que els defenen, en una argumentació que acaba sent un atac frontal al moviment de defensa dels drets dels homosexuals (5). L’autor demostra una obsessió tan gran contra el món LGTB que arriba ha desacreditar com a violents els actes dels activistes històrics d’este moviment (6). En esta línia José Luis Pérez Requejo, aprofita per deixar ben clara la seua ideologia reaccionària posicionant-se en contra de què els homosexuals tinguen algun tipus de protecció com a minoria des dels poders públics (7).
Este informe destaca com a una de les seues conclusions que “la homosexualidad es no sólo contraria a la naturaleza racional del hombre, sino también a la naturaleza instintiva del animal”. Segons Ferri “estem davant d’un text que és paradigma de l’homofòbia del nostre temps, aquella que ataca frontalment els drets de les persones LGTB advertint prèviament que no volen ser homòfobs”.
“Ens preocupa esta escalada d’atacs contra gais, lesbianes, transexuals i bisexuals per part de la jerarquia eclesiàstica. I ens preocupa també l’equidistància del Partit Popular i de la Sra. Bonig. S’han de definir: o estan amb la llibertat, o estan amb els que promouen l’odi. O estan amb les víctimes de l’homofòbia o estan amb els que la fomenten. Posicionaments com el de l’Arquebisbe, o el del Màster de Bioètica de la Universitat Catòlica no poden tindre cabuda en una societat avançada, diversa i democràtica com la nostra”, ha conclòs el síndic de Compromís.
FONT TEXT: https://www.ucv.es/bioetica/homosexualidad.pdf
EXTRACTES CITATS:
(1) “Aunque la APA (American Psychiatric Association) haya eliminado la homosexualidad de su lista de enfermedades, si ello crea un problema emocional a la persona (homosexualidad egodistónica), debe ser tratado como tal. Es difícil entender porqué, por ejemplo, una persona adicta al tabaco, no siendo el tabaquismo una enfermedad ni una actividad ilegal, pueda consultar con un médico o un psicólogo para vencer su adicción, y un adulto que quiera potenciar su heterosexualidad, no pueda hacerlo. En aras de la coherencia, deberíamos también respetar a los científicos que valoran y tratan la homosexualidad como una alteración de la identidad sexual.
Difícilmente un fumador aceptaría ser considerado un enfermo por la única razón de su adicción al tabaquismo y por lo mismo, un homosexual no se considerará nunca un enfermo por esa única razón. Sin embargo, así como algunos fumadores se someten a tratamientos psicoterápicos para eliminar su adicción, también hay homosexuales que por diversas razones buscan ayuda psicológica para cambiar su tendencia homosexual o potenciar su instinto heterosexual aunque esto, incomprensiblemente, no se podría hacer en algunos lugares”.
(2)“Como no hay en la historia de la medicina moderna un antecedente en el que una cuestión de esta importancia se decida por votación y sin sopesar toda la evidencia científica disponible para ese momento, aún siendo cierto, como es, que la homosexualidad no es una enfermedad, es doblemente curioso que una reunión gremial de psiquiatras pueda definir que, lo que se consideraba hasta entonces una enfermedad, deje de serlo por una decisión circunstancial y discretamente mayoritaria de los allí presentes. ¿Y si un día una reunión de endocrinólogos, basándose en que muchos de sus pacientes fueran diabéticos, decidieran que la diabetes no es una enfermedad?”
(3)“… parece haber cierto consenso en que la figura paterna o materna en la infancia (cuando se desarrolla la identidad de género), trastornos emotivos durante el desarrollo, violencia, soledad, tristeza o abusos en la infancia (lo que Juan Pablo II denominó “huérfanos con padres vivos”), primeras experiencias sexuales decepcionantes, inseguridad y falta de autoestima y déficit de refuerzos adecuados en la orientación sexual durante la adolescencia, pudieran aportar datos sobre el desarrollo de la homosexualidad en un individuo dado, ya que no hay datos suficientemente probados o relevantes, físicos, genéticos, endocrinológicos, hormonales, psicogenéticos o psicoanalíticos, que expliquen y justifiquen los cambios de la orientación sexual”.
(4)“El psicólogo holandés Gerad van den Aardweg, gran experto en la materia, niega todo condicionamiento biologista o innato de la homosexualidad y acepta y lo ha demostrado en numerosas personas, que las influencias emotivas que la generaron durante la infancia y adolescencia, pueden ser prevenidas y tratadas con éxito”.
(5) Aunque lamentablemente todavía hay individuos que no muestran el debido respeto que se merecen los homosexuales como personas, otro problema es que algunos colectivos, tan equivocados como los homófobos, usan esa palabra para etiquetar peyorativamente a cualquier persona que no opine según la línea del homosexualismo extremo, político y militante o se atreva a disentir públicamente de sus objetivos.
(6)“En 1973 grupos de violentos activistas por los derechos de gays y lesbianas, ejercieron una gran presión mediática y directa sobre los especialistas que asistieron al Congreso de la American Psychiatric Association (APA) celebrado en San Francisco para forzar la eliminación de la homosexualidad de la lista de desórdenes mentales”.
(7)“Si, por el contrario, no es una enfermedad, sino la libre y no coactiva escogencia de una forma distinta de elección sexual, no tendría que gozar de protección estatal, especial o diferente a cualquier otra persona que en aras de su libertad escogiera cualquier opción vital, en preferencias sexuales o en cualquier otra faceta de su vida. Esto implica que tampoco pueden exigir protección especial como “minoría”, pues los grupos minoritarios que requieren una protección especial de los gobiernos, son aquellos que comparten características inmutables no conductuales, como raza, discapacidad u origen geográfico”.