Compromís ha presentat una denúncia davant l’Oficina Antifrau de la Unió Europea (OLAF) per tal que s’investigue el destí atorgat als fons del Banc Europeu d’Inversions (BEI) rebuts per la Generalitat Valenciana per a la construcció i rehabilitació de centres escolars.

Segons s’assenyala en la denúncia, signada per la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, al desembre de 2008 el Banc Europeu d’Inversions va finançar el programa “Crea Escola” destinat a la renovació d’escoles d’educació primària, secundària i de formació professional de la Comunitat Valenciana, amb un total de 300 milions d’euros aprovats, davall la denominació del projecte València Centres Escolars II-2. Així mateix, en 2010 va ser aprovat pel BEI altre projecte denominat “València Centres Escolars III ” per a la planificació, construcció, rehabilitació i extensió de 260 centres de preprimaria, primària, secundària i de formació professional de la Comunitat Valenciana.

Aquests fons del BEI tenien com a finalitat eliminar les aules prefabricades, proporcionar instal·lacions educatives adequades per a impartir programes d’estudis moderns i ampliar la seua capacitat per atendre el ràpid creixement de la població.

Segons ha assenyalat Oltra, “les associacions de pares d’alumnes estan denunciant públicament la inexistència o falta de rehabilitació dels centres educatius finançats amb els fons del Banc Europeu d’Inversions. És obvi que l’estat d’alguns centres educatius de la nostra xarxa pública és lamentable, fins i tot es va arribar a desplomar el sostre de dos col·legis de primària i es va enfonsar el sòl d’una aula d’un altre col·legi, també de primària, causant ferits”.

Ara per ara hi ha múltiples escoles part del programa Crea Escola que no han estat ni construïts ni rehabilitats, tot i que es va rebre el finançament per part del BEI i que els terminis d’execució van culminar fa anys. Per la seua banda, el govern valencià afirma en les seues reunions amb els pares i mares d’alumnes que no té recursos econòmics per complir amb el pla “Crea Escola” i que com a conseqüència del context econòmic de crisi els col·legis no es construiran.

Això ha portat a algunes associacions de pares i mares d’alumnes que estudien en barracons i els centres escolars dels quals estaven inclosos en el programa finançat pel BEI a presentar reclamacions davant aquest organisme. En resposta a aquestes reclamacions, el BEI va emetre un “informe de conclusions” demolidor amb la gestió de l’administració autonòmica valenciana en què s’afirma que la Generalitat va emprendre les actuacions en col·legis més senzilles de realitzar i no ha fet res amb els col·legis qualificats com a prioritat màxima per tindre instal·lacions insuficients i inadequades, el BEI adverteix del risc important de que els projectes finançats no es finalitzen.

“A la vista de la gravetat dels fets -ha afegit la diputada de Compromís- creiem necessari que l’Oficina Antifrau de la Unió Europea duga a terme una investigació per tal d’aclarir quin destí se li ha donat al finançament europeu atorgat a la Generalitat per a la construcció i rehabilitació de centres escolars, esbrinar les possibles irregularitats o frau que s’haja comès i depurar les responsabilitats que corresponguen”.

Volem saber on han anat a parar estos diners que en compte de ser destinats a garantir la seguretat dels nostres xiquets i xiquetes han anat a tapar no sabem quin forat o a pagar no sabem quin dels múltiples fastos i festes dels governs del PP que al final han deixat una estela absoluta de desolació i han portat a la nostra comunitat a la situació deplorable en què ara està”, ha conclòs Oltra.