El síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha registrat una proposició no de llei per què el parlament valencià mostre el seu suport a la realització d’una àmplia Comissió d’Investigació al sí del Congrés relativa a la trama vinculada a les presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita. El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, junt a altres diputats del parlament espanyol, ha registrat en diverses ocasions propostes de creació de comissions d’investigació sobre esta trama que han sigut bloquejades per la majoria de la Mesa del Congrés.
Així mateix, amb esta iniciativa Compromís planteja la necessitat de destinar a la sanitat, educació i polítiques socials els recursos provinents de l’herència de Juan Carlos de Borbón y Borbón així com qualsevol actiu, inversió o estructura financera d’origen il·legal o incompatibles amb els criteris de rectitud i integritat.
Segons Ferri “es molt greu que durant tant de temps s’haja utilitzat una institució com la Casa Reial per a, presumptament, cobrar comissions i fer negocis privats. Parlem d’un cap d’estat portant maletins plens de diners a Suïssa. La ciutadania es mereix conèixer tota la veritat, però sobretot, es mereix que eixos diners que actualment es troben en paradisos fiscals, vagen a parar a l’educació, a la sanitat o a polítiques socials”.
En els últims mesos, són diversos els mitjans de comunicació internacionals que han publicat informacions sobre la presumpta procedència il·lícita de la fortuna que D. Juan Carlos de Borbón y Borbón detenta a través d’una trama financera off-shore un assumpte que ja investiga la justícia suïssa. En el mateix sentit el passat dia 8 de juny, la Fiscalia del Tribunal Suprem va anunciar que assumia la investigació derivada de les diligències de la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada en el cas “AVE del desert”. Paral·lelament, al Congrés dels Diputats s’ha tornat a presentar una proposta de creació de comissió d’investigació al voltant de la trama vinculada a les presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita.
“Un Estat de Dret avançat —ha assenyalat el síndic de Compromís— no pot emparar comportaments que atenten contra els més elementals principis ètics. L’existència d’un règim de monarquia parlamentaria no pot comportar l’existència de zones d’impunitat contràries al principi d’igualtat que consagra l’article 14 de la Constitució. Els diferents poders públics han d’assegurar que aquest principi es respecta, i que les fortunes obtingudes de manera il·lícita o contràries als valors de la integritat a través de l’aprofitament d’una posició institucional tan important com el càrrec de Cap d’Estat, revertisquen finalment en el benestar de la societat a través dels pressupostos dels serveis públics fonamentals”.