La portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBi, MªJosep Ortega, juntament amb la també diputada de Compromís, Marian Campello, coincidint hui amb la commemoració del Dia Internacional de l’Educació No Sexista, han presentat una proposta per instar el Consell a promoure les mesures necessàries per a incentivar a les escoles públiques la formació d’equips mixts en les activitats esportives en educació física, així com en les activitats extraescolars i en els campionats escolars i intraescolars que s’organitzen.

 

Segons Ortega, “el model actual d’esport produeix encara una segregació cultural per sexes (equips masculins i femenins), contribuint involuntàriament a la desigualtat de gènere des de les edats més primerenques, on en els primers anys d’educació se’ls ensenya, als xiquets i xiquetes, que en l’esport no van a poder competir en els mateixos equips”.

 

“D’altra banda, el paper dels centres escolars públics en la nostra societat és clau per avançar cap a la igualtat. El sistema educatiu ha de garantir un tracte igualitari entre els estudiants sense diferències de cap tipus en cap dels seus ensenyaments. I considerem que qualsevol activitat que supose cap desigualtat de gènere ha de ser reformada”.

 

“Així, l’esport escolar, tant a través de l’assignatura d’Educació Física com d’activitats extraescolars i dels campionats esportius que s’organitzen dins de les escoles i entre diferents centres, requereixen d’un plantejament diferent del tradicional. Tant les administracions públiques, com els professors, pares i mares, i federacions esportives poden contribuir a un canvi de perspectiva orientat a la igualtat de gènere”, ha afegit MªJosep Ortega.

 

“Per això en la nostra proposta també apuntem que als protocols de coeducació i perspectiva de gènere que s’estiguen elaborant, es tinga en compte la necessitat d’evitar la segregació per sexe en les diferents pràctiques esportives. I que s’impulsen campanyes de conscienciació i motivació, buscant la col·laboració de col·lectius esportistes professionals, amb l’objectiu d’estimular la pràctica igualitària de l’esport i així trencar les barreres existents entre homes i dones”.

 

“Evitar la segregació de l’esport a les escoles promocionant els equips mixts, així com educant i motivant en igualtat a xiquets i xiquetes en la realització d’activitats esportives, és una peça fonamental per a donar fi a la desigualtat de gènere en l’esport”, ha conclòs la diputada Ortega.