Ponce: “El nostre grup parlamentari està treballant des de 2011 per aconseguir que s’evite aquesta tècnica i que es protegisca la salut de les persones i els ecosistemes”

 

El portaveu adjunt de Compromís a les Corts, Juan Ponce, ha presentat una proposició no de llei d’urgència per instar el Consell a desenvolupar i aprovar legislació que protegisca de forma efectiva el territori valencià de la tècnica del ‘fracking’ i altres similars.

 

Segons Ponce, “la protecció del medi ambient és una competència que queda assumida al nostre Estatut d’Autonomia per tal de poder legislar contra el ‘fracking’. És urgent prendre mesures, perquè estant contrastats els seus efectes sobre la salut en altres territoris, s’han sol·licitat projectes que suposen una amenaça per a les comarques del nord de Castelló i de l’Alt Vinalopó en Alacant. Actuacions que poden afectar de manera directa a tot l’aqüífer del Maestrat, en Castelló, i a la salut i la vida de les persones i els ecosistemes”.

 

“Els riscos d’aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs, que consisteix en injectar a alta pressió milions de litres d’aigua, arena i centenars de substàncies químiques, per trencar la roca i obtindre’ls, ja els donà a conèixer la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu en un informe de 2011, on qüestionava que aquesta pràctica haguera de ser permesa. Cal dir que les empreses que utilitzen les tècniques de fractura hidràulica no permeten conèixer la composició exacta del ‘còctel’ que gasten”.

 

“I el Govern del PP, sabent de l’existència d’informes que alertaven dels riscos del ‘fracking’, mai va fer res en contra, malgrat totes les iniciatives que Compromís va presentar durant l’anterior legislatura. El nostre grup parlamentari porta des d’aleshores treballant per aconseguir que s’evite el ‘fracking’ i que es protegisca la salut de les persones i dels ecosistemes. Però ara, amb el canvi de govern i les noves polítiques mediambientals sorgides de l’Acord del Botànic, ja es pot veure la llum al final del  túnel”, ha afegit Ponce.

 

“El ‘fracking’ significa la continuïtat del model energètic esgotat i altament contaminant dels combustibles fòssils, que posa en risc el futur del planeta i que ignora les conseqüències del canvi climàtic. Des de Compromís sempre hem apostat per un model energètic sostenible, el de les energies netes i renovables, que generen ocupació més estable i de major qualitat, i que permeten lluitar contra el canvi climàtic. Un model, el de les renovables on, evidentment, el ‘fracking’ no té cabuda”, ha conclòs Juan Ponce.