La Proposició No de Llei impulsada per Compromís insta a la Conselleria a avançar els diners de l’accelerador “i donar resposta als pacients davant la negativa de Diputació de posar el 50% compromès”
La proposta de Compromís, que ha donat motiu a una transaccional subscrita també per PSOE i Podem, insta a realitzar una auditoria de l’anterior gestió; a encarregar un estudi sobre un nou model d’organització basat en el diagnòstic de salut i en les necessitats assistencials detectades
La síndica adjunta de Compromís i responsable dels assumptes de Sanitat relatius a les comarques de Castelló del grup parlamentari Compromís en les Corts, Mònica Àlvaro, ha afirmat hui que “les Corts han fet un pas decisiu per reformular el model de l’Hospital Provincial i aconseguir que deixe de ser deficitari i atenga millor les necessitats assistencials dels municipis de Castelló”. Així ho ha manifestat després d’aconseguir que prosperara una Proposició No de Llei presentada per Compromís i transaccionada per Podem i PSPV en la qual se li reclama a la Conselleria “realitzar una auditoria de l’anterior gestió del Consorci Hospitalari amb la participació de representants dels treballadors”. En l’acord, a més, s’insta a la Conselleria de Sanitat a “realitzar un estudi de viabilitat sobre impulsar un model organitzatiu i de finançament del Provincial que, com a mínim, garantisca el pagament de les despeses farmacèutiques de l’Hospital Provincial en les mateixes condicions que la resta de la xarxa pública sanitària valenciana”. En aquest sentit, Àlvaro ha recordat que “el model actual de finançament, a més d’afavorir que el PP convertís al Provincial en el seu ‘xiringuito particular’ provoca un dèficit estructural i discriminatori per Castelló, ja que el Provincial és l’únic hospital que pel seu model particular de gestió no tenia abonats els medicaments per part de la Conselleria”.
Segons Álvaro, la proposta “va molt més allà i pretén que s’estudie la viabilitat d’una reformulació general del model del Provincial, per això apel·la a realitzar un estudi de les necessitats assistencials basades en el diagnòstic de salut; que sobre la base d’aquestes necessitats, estudiar la viabilitat d’integrar el Provincial a la xarxa pública assistencial gestionada per la Conselleria, de manera que la prestació de serveis es coordine amb els serveis de la resta de la zona mèdica de Castelló per millorar l’atenció sanitària”. A més, subratlla Àlvaro, “s’insta a realitzar un estudi de viabilitat i el model d’integració funcional dels professionals sanitaris de l’Hospital a la xarxa pública, garantint els drets laborals i econòmics dels professionals”. L’objectiu, subratlla la síndica adjunta de Compromís, és “estudiar els mecanismes legals per revertir la fórmula de gestió del Consorci de manera que es millore l’assistència als pacients, que és el que ha de prevaler davant qualsevol plantejament de gestió sanitària”.
“LA DIPUTACIÓ ESTÀ FENT UN ÚS PARTIDISTA DELS DINERS DE L’ACCELERADOR, PER AIXÒ RECLAMEM A SANITAT QUE AVANCI ELS DINERS I DESBLOQUEGI EL PROBLEMA”
La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Àlvaro, s’ha mostrat molt crítica amb l’ “ús partidista que el PP i Moliner està fent respecte a l’accelerador. El PP, que va ser incapaç d’abordar l’assumpte en 12 anys, ara des de la Diputació es va comprometre a incrementar l’aportació per a l’accelerador i aportar el 50% dels diners, no obstant això, Moliner ha preferit fer un joc de ‘trilers’ i no ha posat uns diners extres per a l’accelerador, sinó que vol destinar els diners que el Ministeri dóna a l’Hospital per pagar l’accelerador. Això vol dir que Moliner vol pagar l’accelerador amb els diners ja destinats al Provincial i per tant resta serveis sanitaris i recursos al Provincial. Ens sembla un acte de mesquinesa política que a més, incompleix l’acord de la Diputació d’incrementar la partida”. Per aquest motiu, l’acord impulsat hui en les Corts també aborda el problema de l’accelerador. En aquest sentit, “s’insta a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública al fet que la Conselleria aboni en solitari la compra de l’accelerador lineal donada la negativa de la Diputació a aportar el 50% compromès però que, paral·lelament, analitze la possibilitat d’iniciar mesures legals perquè la Diputació faci efectiu el pagament del 50% de l’accelerador amb fons propis i no amb fons derivats amb el MAP”. Amb aquest punt, Compromís pretén desbloquejar “els obstacles que està posant el PP”.
DEBAT A LA DIPUTACIÓ SOBRE L’ACCELERADOR
D’altra banda, hui mateix, a la comissió de Transparència de la Diputació, s’ha debatut la moció de Compromís perquè el PP compleixi l’acord al que es va arribar per unanimitat al setembre de 2015. En aquesta comissió, que ha comptat amb el vot favorable de Castelló en Moviment i l’abstenció de PSOE i Ciutadans, el PP ha argumentat que hi ha un informe elaborat per la Intervenció de la Diputació a petició de la Gerència del Provincial, en el qual es conclou que el centre hospitalari pot destinar els fons que rep del Ministeri d’Administracions Públiques al que consideri.
Referent a això, el portaveu adjunt de Compromís en la Diputació, Miguel Carbó, ha lamentat que “el PP faça aquesta interpretació de l’informe, perquè resulta evident que els diners del Ministeri estaven ja consignats per despeses corrents. Ni tan sols la quantitat que diu Moliner que ha pagat -1,3 milions- coincideix amb el 50% del que costa l’accelerador”.