Diu que “la seua construcció afectarà els recursos hídrics dels Ports i perjudicarà una zona d’alt valor ambiental sense aportar-nos en canvi cap benefici”.
El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha qualificat de “mala notícia per als Ports, i per tant per a tots nosaltres”, el rebuig per part de la Confederació de l’Ebre “de les més de 3.500 alegacions presentades pels municipis i els particulars d’aquesta comarca contra la construcció a Aiguaviva d’una presa sobre el riu Bergantes. És per això que des de Compromís durem aquest tema a les Corts, per a que mostren la seua oposició al projecte i li exigisquen la seua reconsideració a la Confederació”.
El diputat de Compromís ha respost “a l’argumentació que la presa no es construirà en territori valencià, sinó aragonés, que els seus efectes negatius repercutiran clarament sobre el nostre territori, que no n’obtindrà a canvi cap benefici, d’una manera semblant al que passa amb els nous projectes del transvassament Tajo-Segura. És fàcil d’entendre, si tu rentes la roba en un riu, la brutícia baixa cap a baix, seguint el curs d’aquest; i això és el que ens passarà amb la presa d’Aiguaviva, perquè afectarà els recursos hídrics dels Ports i perjudicarà directament una zona d’alt valor ambiental, reconeguda com a tal per la Unió Europea, i que suposa un important actiu turístic per a la comarca”.
Pañella, que ha recordat que “Compromís ja va presentar en el seu moment a la Diputació de Castelló una moció en aquest sentit”, vol ara que “les Corts Valencianes es pronuncien en contra de l’actual projecte, i exigisquen que s’hi introduisquen canvis, per evitar les afectacions negatives sobre la comarca dels Ports, o fins i tot que es paralitze, tenint en compte que els perjudicis que produirà la seua construcció seran molts superiors als suposats efectes positius que argumenta la Confederació. I és que, encara que en el projecte es diga que serà una presa de laminadura per evitar els riscos d’avingudes, nombroses organitzacions progressistes i ecologistes s’hi han posicionat en contra, ja que desconfien de la gran envergadura del projecte —més de 400 metres d’ample i més de 67 d’altura— en una zona que la UE no considera com de risc d’inundacions; de manera que elles i nosaltres ens preguntem què pretén realment la Confederació de l’Ebre amb aquest projecte”.