La diputada de Compromís a les Corts, Marian Campello, ha presentat una iniciativa parlamentària per sol·licitar al Consell la creació d’una unitat interdisciplinària especialitzada en l’atenció a dones amb endometriosi, de referència autonòmica per a la diagnosi i tractament d’aquesta malaltia que es produeix quan el teixit o la mucosa que recobreix l’interior de l’úter creix fora d’ell. A més a més, la proposta de Compromís també demana al Consell que treballe en la posada en marxa d’un protocol de derivació a aquesta unitat de referència autonòmica en els casos on siga necessari.

 

Segons Campello, “l’endometriosi és una malaltia crònica que afecta entre un 10 i un 15% de les dones i que augmenta fins un 30-40% els casos d’infertilitat en aquelles que la pateixen. En xifres globals, uns 170 milions de dones pateixen endometriosi al món, uns dos milions a l’Estat espanyol i vora 200.000 dones al nostre territori”.

 

“I els diferents estudis que coincideixen en les xifres abans esmentades, també incideixen en que aquestes podrien ser superiors a causa del retard en la diagnosi, entre set i huit anys des de l’inici dels símptomes segons els experts, d’una malaltia moltes vegades ignorada o normalitzada com a ‘dolors menstruals’ per alguns especialistes mèdics i per la població en general”.

 

“En Compromís considerem que és necessari avançar cap a la feminització també dels processos mèdics i de diagnosi, de desmuntar falsos mites que condemnen a les dones a patir malalties diagnosticades únicament per la simptomatologia i no per proves mèdiques que aporten llum d’una forma científica i empírica sobre la dolència de la pacient”.

 

“La classificació de l’endometriosi com a malaltia ‘benigna’, ja que no té conseqüències mortals per a la pacient; l’afecció únicament al sexe femení i una herència cultural i educativa on s’ha normalitzat els dolors menstruals fan que siguen necessàries accions per aturar la seua mala diagnosi”.

 

“Per això cal insistir en la creació d’una unitat especialitzada i de referència autonòmica en l’atenció a dones amb endometriosi, així com també elaborar una guia d’atenció a dones amb endometriosi en el sistema sanitari públic valencià, consensuada per professionals sanitaris de diferents especialitats, que tinguen un paper rellevant en l’assistència sanitària a dones que patisquen aquesta malaltia. Així com difondre la guia als centres sanitaris d’atenció primària i especialitzada del sistema sanitari públic valencià”, ha conclòs la diputada Marian Campello.