El portaveu adjunt del grup parlamentari Compromí, Juan Ponce, ha anunciat la presentació en Les Corts una bateria d’iniciatives parlamentàries per tal que la Consellera de Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, explique la nefasta actuació realitzada pel seu departament en els parcs naturals valencians utilitzant fons atorgats per l’Obra Social La Caixa i la Fundació La Caixa.
Ponce ha assegurat que “ens hem assabentat d’estes actuacions inadequades en espais protegits gràcies a Acció Ecologista-Agró, que estan realitzant una campanya per cridar l’atenció sobre les greus actuacions efectuades per la Conselleria de Medi Ambient amb finançament d’aquesta entitat bancaria”.
Segons ha explicat Acció Ecologista-Agró, activistes d’esta entitat, acompanyats de biòlegs especialistes en ecologia i botànica, així com tècnics i experts forestals, han visitat algunes de les actuacions finançades per La Caixa en espais protegits valencians i han pogut constatar sobre el terreny la gravetat de les actuacions efectuades. Aquest és el cas d’intervencions al Parc Natural de l’Espadà, de Calderona i al Parc Natural del Túria. En aquest darrer cas, degut a unes condicions inadequades de treball, es va originar un incendi forestal en ple paratge protegit que, d’haver-se estés més, haguera constituït un desastre ecològic de grans dimensions provocat per aquestes lamentables intervencions.
Compromís registrarà preguntes parlamentàries i peticions de documentació dirigides al la consellera Bonig, per a demanar demanar còpia dels convenis signats amb la Caixa, documentació sobre els projecte de les actuacions, la supervisió de les actuacions, l’avaluació dels resultats i sobre la maquinaria que s’està emprant.
Segons ha assenyalat Ponce, “es tracta de actuacions que diuen ser de millora i manteniment que acaben sent molt impactants per als Espais Naturals protegits”.
És el cas del que ha ocorregut paratge de Rebalsadors, en ple cor de la Serra Calderona. Un projecte que teòricament pretén restaurar la coberta vegetal, millorar la biodiversitat, ajudar a la regeneració natural i a la repoblació forestal… i que en realitat consisteix en l’eliminació d’enormes quantitats de vegetació natural valuosa, destruint més del 90% de la coberta vegetal, deixant el sòl fèrtil desprotegit i alterat per la maquinària emprada, incrementant el risc erosiu; risc que representa el problema ecològic més greu de les nostres muntanyes. Tot un desastre en el que es van invertir vora 100.000 €, en 12 has. de bosc que van quedar arrasades emprant maquinària pesant.
D’altra banda, hi ha dubtes raonables sobre el destí concret de les subvencions, donat que les quantitats emprades no s’acaben de correspondre amb el tipus d’intervenció.
Des del grup parlamentari Compromís s’exigeixen responsabilitats al govern del PP per les agressions ambientals comeses i la paralització immediata de les mateixes.