La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Oltra, va presentar una pregunta escrita al Consell davant la reiteració del vicepresident del Consell, Jose Ciscar, de vendre com a la panacea de tots els problemes de l’aeroport de Castelló la seua obertura sols a la carta quan hi haja demanda. Eixa proposta s’ha repetit fins a la sacietat, com si darrere d’ella hi haguera cap estudi de mercat o càlcul econòmic que ho avalara.
Oltra exposava com “el problema d’aquest aeroport és que no té cap demanada ni interés privat, que està tancat i tot això genera un cost enorme de manteniment, i després, si algun dia es posa a funcionar, els problemes que tindrà d’operativitat seran grandíssims per haver-se triat una zona de boires constants i vents no gens propicis, i front a la proposta abstracta d’una aeroport a la carta, en l’actualitat, més de la meitat dels aeroports d’AENA són deficitaris i provoquen pèrdues, independentment de si estan oberts 3, 6, 8 o 24 hores, i en el cas de Castelló, per exemple si sols està obert 6 hores”.
La diputada de Compromís preguntà a Ciscar com pensa fer-lo rendible; com pensa recuperar els 120 o 150 milions que diuen que ha costat, com pensa fer front a la despesa anual de 17 milions que costa ara tot i estar tancat. Oltra va exposar en la pregunta escrita una comparativa amb l’aeroport de Burgos, que a efectes pràctics serà semblant al de Castelló. “El de Burgos sols obri mig dia, i sols va tindre 35.447 passatgers en 2011, el de Castelló, seria rendible segons la consultora de Josep Piqué ara amb 360.000 passatges, deu vegades més. Burgos va tindre un resultat en 2011 de pèrdues de 6.760.000 euros”.
Reus i la Corunya obrin 18 hores al dia, i superen els dos els 7 milions d’euros de pèrdues (més d’un milió de passatgers cada cas). Almeria i Saragossa, 16 hores l’aeroport, 780.000 i 751.000 passatgers respectivament, i pèrdues de 8,7 milions i 7,08. Valladolid amb 462.000 passatgers, i 15,5 hores obert, quasi 6 milions en pèrdues. Donostia 14 hores, i 5,47 milions negatius, Lleó 17 hores i 6,19 milió de pèrdues, etc. Tot plegat demostra que res té a veure l’obertura amb la rendibilitat.
La resposta que dóna ara el Conseller d’Economia Máximo Buch es limita a “dir que els empresaris de la província de Castelló vénen demanant la posada en marxa de l’aeroport des de fa temps (sense especificar qui són eixos empresaris de la província), entenent que la infraestructura permetrà el creixement del turisme, bàsics per al desenrotllament econòmic de la “nostra” província (ho diu un Conseller que no té cap vincle amb Castelló), i es limita a dir que l’activitat empresarial i econòmica que es genere en la zona d’influència de la infraestructura serà la que aportarà el vertader benefici al País Valencià.
Per tant, es demostra de nou, que darrere de la proposta d’obrir per hores, no hi ha cap càlcul real, sinó una nova ocurrència i de nou el suposat benefici comú en abstracte és el que justifica aquesta nova proposta. Des de Compromís, es ve reclamant des de fa temps buscar-ne una solució basada en càlculs reals i realistes per donar algun ús a les instal·lacions i que deixen de ser una sagnia constant. La proposta del PP d’obrir per hores no té darrere cap fonament ni assegura en cap moment aturar la sagnia, ni tampoc comportar cap benefici.