La portaveu adjunta de Compromís a les Corts ha elevat al Consell una bateria de preguntes en les quals requereix al Botànic si ha previst mantenir negociacions amb el Ministeri de Medi ambient per a donar una solució viable a les dessaladores que no suposen la devolució de 50 milions d’euros d’ajudes europees ni que supose la fallida econòmica dels municipis afectats a causa de l’alt preu de l’aigua d’aquestes infraestructures. Àlvaro ha realitzat aquestes preguntes davant la inacció del Govern Central que “està portant a un atzucac a aquesta alternativa hídrica per la seua falta de planificació i la seua incapacitat de gestió”.

En aquest sentit, també des de les Corts, la portaveu de Compromís en la comissió d’Obres Públiques, Belén Bachero, ha recordat que fa just un any, el diputat en el Congrés Joan Baldoví va presentar diverses PNL on instava el Govern a prendre una decisió justa respecte a les dessaladores, i que al mateix temps siga beneficiosa per als municipis afectats, així com ambientalment sostenible. “En aquest temps, i en tots els anys de gestió anterior, el PP no ha fet fada sobre aquest tema. S’ha quedat de mans creuades”, lamenta Bachero.

Referent a açò Àlvaro, ha exigit la necessitat de “cercar una solució per a les dessaladores que no oblique a retornar a la Unió Europea els 50 milions d’ajudes rebudes per a engegar aquestes infraestructures, i que al mateix temps tampoc dispare fins a límits insostenibles el preu de l’aigua per als veïns afectats si s’engeguen”.

Àlvaro subratlla que “des de Compromís hem elevat des de fa anys nombroses propostes i preguntes al Congrés, a les Corts i a altres institucions per a aclarir què anava a passar amb les dessaladores; qui anava a retornar els diners a Europa si no s’engegaven, i cercar alternatives perquè la seua posada en funcionament no hipoteque el futur dels municipis afectats. No obstant açò, passats molts anys des de la seua construcció, el Govern central no ha fet absolutament res per a aclarir què passarà quan, dins de pocs mesos, vença el termini de la UE per a posar les dessaladores de Moncofa i Orpesa en marxa, o retornar els diners”.