La portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBi, Mª Josep Ortega, ha presentat una proposta per fer un estudi que avalúe l’impacte econòmic i social de l’anomenada ‘taxa rosa’ sobre la societat valenciana, així com les possibles mesures per a combatre-la.

 

Segons Ortega, “la ‘taxa rosa’ es refereix a la diferència de preu que s’estableix en productes i serveis segons estiguen orientats a homes o a dones. Aquesta diferència genera que les dones hagen de pagar més que els homes. No es tracta de cap impost específic ni oficial. Es tracta d’un impost ocult que discrimina i perjudica econòmicament a la dona només pel fet de ser-ho, elevant el preu dels productes i serveis considerats femenins”.

 

“És tan senzill com observar i comparar les diferències en els preus de productes i serveis que, en realitat, són iguals. Existeixen grans diferències en els d’higiene personal, però també a la roba, en els serveis de perruqueria, o en la tintoreria, encara que es tracte del mateix tipus de peça. També es troben diferències de preus en joguets segons siguen de xiquets o de xiquetes, una premissa que ja parteix de l’error de considerar que hi ha joguets diferents segons el gènere. I així tot el que es puga diferenciar per gènere trobarà l’aplicació de la ‘taxa rosa’, sempre en perjudici de les dones i de la seua economia. Una pràctica estesa i normalitzada, tant que passa desapercebuda per a la majoria de consumidors i consumidores”.

 

“Per tot això, una pràctica que vaja en contra de la igualtat de la ciutadania per raó de gènere ha de ser analitzada, corregida i controlada per part de les institucions, ja que en aquest cas s’està atemptant contra els drets fonamentals de les dones. No estem parlant dels elements de discriminació social no visibles per als ulls, que molts insisteixen a negar, encara que existeixen. Parlem d’una pràctica discriminatòria que es pot i s’ha de quantificar. Es tracta d’un frau legal que s’està permetent i sobre el qual no s’ha pres cap mesura per controlar-ho”.

 

“És molt necessari dur a terme campanyes d’informació i sensibilització per tal de conscienciar a la societat valenciana, en especial a les dones, de l’existència i del que suposa la ‘taxa rosa’. I, evidentment, cal també instar al Govern central a elaborar una avaluació en l’àmbit estatal de la ‘taxa rosa’ per tal de conèixer quina és la realitat econòmica i social d’aquesta pràctica abusiva per a les dones a tota Espanya”, ha conclòs la diputada de Compromís, Mª Josep Ortega.