La diputada i portaveu de la Comissió d’Igualtat de gènere i LGTBi a les Corts, Mª Josep Ortega, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste al Govern central a que li retire, urgentment, a Hazte Oír el reconeixement d’associació d’utilitat pública. I que aquesta mesura la faça extensiva a qualsevol organització que no complisca amb els requisits de benestar general i fomente l’odi per raons de sexe.

 

Segons Ortega, “resulta inacceptable que una associació, dedicada a fomentar l’odi i a limitar els drets de les persones, estiga beneficiant-se d’un reconeixement institucional i d’uns privilegis fiscals per, suposadament, ‘la promoció dels drets humans, la promoció de la dona, la protecció de la infantesa, el foment de la igualtat d’oportunitats i de tolerància, o l’atenció a les persones en risc d’exclusió per raons físiques, socials, econòmiques o culturals, i qualssevol altres de naturalesa similar’. Uns principis que recull l’article 32.1.a de la la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, on es regula el dret d’associació i on diu quins són els requisits per a declarar  d’utilitat pública a una entitat i que, evidentment, Hazte Oír no complix”.

 

“El col·lectiu Hazte Oír es va crear l’any 2001 i s’ha anat consolidant al llarg d’aquestos anys per a la defensa dels ideals del catolicisme ultraconservador. Els seus ideals, reaccionaris i en contra de qualsevol manifestació que no coincidisca amb la seua interpretació del catolicisme, els ha portat a manifestar-se en contra del matrimoni igualitari, en contra de l’avortament i en contra dels drets de gais, lesbianes, dones i transsexuals en múltiples ocasions. També l’esmentat col·lectiu ha protagonitzat campanyes per boicotejar actuacions d’artistes valencians intentant impedir la realització d’espectacles teatrals”, ha explicat.

 

“Estos dies estem assistint al rebuig de la ciutadania i de molts ajuntaments, com el de València, a la campanya transfòbica de Hazte Oír que va posar un autobús en circulació amb el missatge ‘els xiquets tenen penis, les xiquetes tenen vulva. Que no t’enganyen. Si neixes home, ets home. Si ets dona, seguiràs sent-ho’. Per ordre judicial l’autobús va rebre la prohibició de no circular si no retiraven els missatges d’odi i, malgrat que l’actuació i la resposta ha estat ràpida i correcta, per la polèmica que es va crear es va aconseguir part l’objectiu d’aquest col·lectiu: transmetre els seus missatges d’odi”.

 

“Des de Compromís considerem que la resposta de les institucions davant col·lectius que busquen limitar els drets de les persones i fomentar l’odi de la societat ha de ser clara i contundent. No obstant això, el Govern Central, una vegada més, no ha respost com caldria en el seu tracte amb aquest col·lectiu i per això li demanem més contundència amb les seues mesures”, ha conclòs la diputada Mª Josep Ortega.