Ortega: “El Govern central genera desigualtat en aplicar de manera progressiva els permissos per a la mare i el pare davant el naixement d’un fill o una filla”

 

La diputada de Compromís a les Corts, Mª Josep Ortega, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste al Govern Central a augmentar les setmanes de permís a 18 setmanes, dos més de les que hi ha actualment, per igual per a la mare i el pare, amb el 100% del salari, i que els permisos siguen intransferibles, podent ser interromputs tant per la mare com pel pare per a permetre als progenitors organitzar el temps de cura en diferents períodes, coincidents o no en el temps.

 

Segons Ortega, “actualment, i després de l’aprovació de l’ampliació del permís de paternitat, les dones tenen 16 setmanes de permís i els homes quatre setmanes. Resulta impossible que es produïsca una situació d’igualtat en la cura dels fills i filles quan eixe temps s’està concentrant en la dona. A més, un altre problema és que s’estableix que les quatre setmanes del pare siguen ininterrompudes, és a dir, el pare haurà d’agafar el permís les quatre setmanes posteriors al naixement o l’adopció”.

 

“Des de Compromís considerem innecessari que l’increment del permís de paternitat s’aplique de manera progressiva, posat que una llei que genera una situació de desigualtat hauria de ser modificada directament, sense mesures progressives”.

 

“Així, el pare mai podrà substituir a la mare en la cura del fill o filla, no podran establir-se torns en el temps de cura i el pare mai es quedarà a soles a càrrec del nadó. La igualtat de temps i salari en les baixes per maternitat i paternitat és fonamental perquè s’assumisquen per igual les responsabilitats familiars entre homes i dones, i així anar construint una societat més igualitària i més justa. Però amb l’actual situació, el Govern central que dirigeix el PP de Mariano Rajoy genera desigualtat en aplicar, de manera progressiva, els permisos per a la mare i el pare davant el naixement d’un fill o d’una filla”.

 

“Només comparant els permisos de maternitat i paternitat d’Espanya amb la resta d’Europa és fàcil adonar-se que, a Espanya, no hi ha permisos que fomenten la igualtat entre pare i mare, que permeten la conciliació laboral i familiar i que siguen suficientment amplis, ja que actualment, en complir els quatre mesos, els pares i mares han de tornar als seus llocs de treball, recaient la cura dels fills i filles en parents o guarderies. A més, Espanya està a la cua d’Europa quant a permisos de paternitat”.

 

“Per tot això, des de Compromís considerem fonamental ajustar la legislació de manera immediata per establir la igualtat real entre totes les persones i, en aquest sentit, que tots dos progenitors puguen gaudir per igual de la cura dels fills i filles, i que això no supose mai una situació de discriminació per als progenitors”, ha conclòs la diputada Mª Josep Ortega.