Ferrer: “L’infrafinançament d’inversions territorialitzades i l’oblit en infraestructures posen en perill la vida de les persones quan una avinguda d’aigua es produeix en una zona urbana”

 

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori en les Corts, Graciela Ferrer, ha presentat una proposta urgent perquè el Consell exigisca al Govern de Mariano Rajoy acabar amb la desprotecció de la ciutadania de la Ribera front les inundacions, posant en marxa les actuacions previstes en el Pla Global front Avingudes del Baix Xúquer i, en particular, el ‘Projecte de Mota de Defensa contra inundacions a Albalat de la Ribera, integració paisatgística i adequació ambiental de la marge esquerra del riu Xúquer’.

 

“Aquesta actuació en la Mota d’Albalat, que contava amb cofinançament europeu (Fons FEDER), va ser licitada en novembre de 2011 però en agost de 2012 la Confederació Hidrogràfica del Xúquer(CHX) renuncià a la seua adjudicació sense justificar les raons d’interès públic d’eixa decisió. Cal remarcar que aquesta actuació és fonamental per protegir les persones que viuen a Albalat de la Ribera, un poble amb una alta vulnerabilitat davant el risc d’inundacions per ubicar-se en un meandre del riu Xúquer. A més a més, este projecte materialitzava el nou enfocament de la prevenció del risc d’inundacions combinant la protecció front les inundacions amb la recuperació de l’espai fluvial, d’acord amb la filosofia de la Directiva Europea sobre Inundacions i els recents desenvolupaments tècnics d’infraestructura verda”, ha explicat.

 

Segons Ferrer, “la manca d’interès del govern central en protegir les persones que viuen a La Ribera davant el perill d’inundacions del Xúquer és més que clara quan el Pla de Gestió del Risc d’Inundacions de la CHX, aprovat en 2016, no contempla executar cap actuació del Pla Global front Avingudes, sinó fer estudis econòmics durant els pròxims cinc anys: què ha fet la Confederació entre 2010 i 2016 que no ha estudiat la viabilitat de projectes redactats? Això no és més que un exemple més que els valencians i les valencianes no comptem per a Madrid, la qual cosa s’afegeix a l’infrafinançament de les inversions territorialitzades i a l’oblit que patim en infraestructures. Però el pitjor d’aquest menyspreu és que el PP obvia que pot posar en perill la vida de les persones quan una inundació es produeix en una zona urbana”.

 

“Les pluges torrencials de desembre han tornat a posar de manifest les mancances en la gestió de la prevenció dels riscos d’inundacions amb la gestió “restringida” de l’embassament de Bellús al riu Albaida. No entenem cóm pot ser que, després de 22 anys des de la seua posada en funcionament, es continue gestionant amb unes normes d’explotació “restringides” que sols permeten utilitzar el 42% de la seua capacitat total perquè no es varen fer les obres complementàries d’adequació d’infraestructures de transport necessàries, que compten amb la declaració d’obres d’interès general des de 2010. Per això demanem la realització immediata d’aquestes obres”.

 

“La CHX va crear el 2010 una Mesa de Participació vinculada al Pla d’Avingudes de la Ribera del Xúquer per tal d’avançar en l’objectiu d’aprofitar la recuperació ecològica, social i paisatgística dels espais fluvials de  la conca baixa del riu Xúquer, com a eina clau per garantir la prevenció eficaç del risc d’inundacions en les poblacions de la Ribera. Quan el PP aplegà al Govern el 2012 va deixar-la inoperativa. Considerem que s’han de reprendre immediatament els treballs d’aquesta Mesa, en la qual estaven totes les administracions i parts interessades, per donar transparència, coherència i impuls a les actuacions de prevenció d’inundacions i protecció davant les avingudes”, ha conclòs la diputada Graciela Ferrer.