Garcia: “L’estalvi en energia pot arribar a més de 20 milions d’euros si  Madrid fa els deures amb Europa”

 

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies a les Corts Valencianes, Teresa Garcia, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste el Govern central a dur a terme les transposicions de totes les directives europees, de manera completa i immediata, en quant a l’eficiència energètica.

 

Segons Garcia, “els estats membres de la Unió tenen l’obligació de traslladar a l’ordenament jurídic espanyol les Directives que s’aproven en la UE, i en el cas espanyol les últimes Directives sobre eficiència energètica no s’han traslladat correctament. Però més enllà dels nostres compromisos amb la Unió Europea, hem de comprendre que l’adopció de mesures d’eficiència energètica implica un compromís amb el medi ambient i amb el desenvolupament econòmic sostenible de la nostra societat”.

 

“Implantar l’eficiència energètica és una oportunitat econòmica, ja que l’aplicació d’aquest tipus de mesures generaria ocupació estable, suposaria un estalvi per a l’administració pública i les empreses, i reduiria la nostra dependència energètica assegurant el proveïment al mateix temps. En el context actual aplicar aquest tipus de mesures és la millor estratègia. I en aquesta línia, l’Acord del Botànic va establir la voluntat de crear un nou model productiu basat en l’impuls d’una transició ecològica que pose especial atenció en l’eficiència energètica. Però Madrid ha de desenvolupar legalment allò que la Unió Europea li diu”.

 

“Així el que demanem en aquesta proposta és que el Govern central faça, de manera completa, la transposició de les directives d’eficiència energètica a la legislació estatal. Una transposició que, a data de hui, s’ha fet de manera parcial i testimonial per a evitar les sancions de la UE, deixant fora aquelles competències que són d’àmbit autonòmic i que permeten l’estalvi de fins a un 30% aplicant aquestes mesures”.

 

“Com a exemple, quan el Govern del Canvi va accedir a les institucions en maig de 2015, la Generalitat Valenciana consumia 69 milions d’euros dins dels seus edificis. I actualment aquest consum s’ha reduït en dos milions d’euros, gràcies a la Conselleria d’Economia i Sectors Productius. Però si a més poguérem aplicar les mesures que s’han deixat fora de la transposició legal espanyola, podríem arribar fins a un estalvi de més de 20 milions d’euros. La qual cosa suposaria alliberar recursos que poden dedicar-se a rescatar persones o que poden ajudar a l’economia valenciana. En este sentit, insistim que si Madrid no fa els deures, les comunitats autònomes sempre serem ostatges de poder aplicar mesures que redundarien en una major sostenibilitat i en una economia més productiva al nostre territori”, ha conclòs Teresa Garcia.