La síndica adjunta i portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques Socials en les Corts, Mònica Álvaro, ha assenyalat que “la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que dirigeix la vicepresidenta Mónica Oltra, ha assolit el 83% dels compromisos adquirits en la reunió d’hivern que el Consell va celebrar a Morella per tal de marcar el full de ruta immediat del Govern valencià. Un percentatge que resumeix mesos de molt de treball sempre amb l’objectiu de fer política per a les persones”.

 

Segons Álvaro, “una de les fites més importants és la creació del Consell Valencià d’Igualtat i Polítiques Inclusives, de caràcter permanent i decisori, on està treballant-se el mapa de les desigualtats de la Comunitat Valenciana per tal de tindre un diagnòstic de les necessitats socials, a més de la situació real territorialitzada, per a poder planificar de manera eficient i òptima les polítiques socials del Consell. Una acció que posa trellat al desficaci provocat durant els anys de desgovern del PP en les polítiques per a les persones”.

 

“A més a més, este Consell Valencià d’Igualtat també continua treballant en l’elaboració del Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social, en la posada en marxa de l’Espai Sociosanitari i en la proposta de creació d’un Espai Socioeducatiu”.

 

D’altra banda, “entre d’altres dels compromisos assolits per la vicepresidenta Oltra respecte del full de ruta marcat a Morella, i que ha desenvolupat la conselleria que dirigeix, cal destacar la posada en marxa de les Oficines d’Atenció a Persones Migrants, amb 925.000 euros en 2016, un 30% més que l’any passat. O el Pla d’Intervenció sobre diversitat sexual a les escoles i instituts, en coordinació amb la Conselleria d’Educació”.

 

En aquest sentit, “cal destacar la Llei Integral de Transexualitat, la primera que aprovarà esta Conselleria, i que té com a objectiu reconéixer la identitat de les persones transexuals i els drets en igualtat que comporta eixe reconeixement. Una llei que pretén ser una eina per lluitar contra la discriminació d’aquest col·lectiu, un dels més exclosos i vulnerables de la nostra societat”.

 

“La creació d’una comissió valenciana de tuteles per elaborar un nou model de gestió de tuteles; la posada en marxa d’un pla d’emancipació i acompanyament per a joves ex tutelats de la Generalitat; l’elaboració d’itineraris d’inserció sociolaboral per a col·lectius vulnerables i exclosos socialment; i fer més transparents els processos d’adopció i d’acolliment familiar, són altres de les mesures que també están portant-se a terme”.

 

“I, sense cap dubte, la dignificació de la dependència front a l’abandó que va patir el sector amb el PP es plasma en mesures com la modificació del Decret 18/2011 on s’estableix el procediment per reconèixer el dret a les prestacions del sistema valencià per a persones en situació de dependencia, així com l’Ordre 21/2012 per a descentralitzar la gestió i facilitar l’accés a la valoració de la dependència mitjançant els serveis socials municipals, destinant més diners als ajuntaments perquè contracten valoradors, com per exemple els 715.000 euros a Alacant; i el retorn de més del 25% de les persones que varen abandonar els centres de dia per no haver pogut fer front al copagament confiscatori”.

 

“Rescatar persones, governar per a les persones, tot amb la regeneració democrática i la lluita contra la corrupció, són els eixos del Botànic sobre els quals la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives desenvolupa les fites aconseguides de tots els compromisos adquirits a Morella, com encetar les converses per iniciar el procés normatiu d’una Llei inclusiva de serveis socials, que els atorgue carácter universal i es reconeguen com a drets subjectius de totes les persones. El treball fet és molt positiu, com també ho és que l’engranatge de les polítiques socials funciona a tota màquina després de tants anys de mensypreu del PP a les persones. Un engranatge que des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives no para perquè encara hi ha molt per fer”, ha conclòs Mònica Álvaro.