Els grups parlamentaris Podem, C’s, PSPV i Compromís han presentat hui a les Corts el pla de treball de la Comissió d’Investigació per a l’estudi del procés d’adjudicació de les places de residències d’accesibilitat per a les persones dependents, en concret als centres del grupo Savia. “Un pla que pretén ser una eina útil per esclarir com i de quina manera es van produir els esdeveniments i les adjudicacions en places de residència de 3ª edat i accessibilitat. Una presentació conjunta que no és casual, atenent a que estem ací representats dels grups parlamentaris que donarem suport a esta Comissió d’Investigació i que la creiem necessària”.

 

Segons ha explicat David de Miguel (C’s), “és una comissió amb un llarg programa i amb una periodicitat mínima quinzenal, tot i que amb les 89 compareixences incloses és més que probable que es transforme en una comissió setmanal. I realment, la possible gravetat dels fets que saltaren a la llum amb les denúncies de l’oposició d’aquell moment, les converses telefòniques i els mails que han aparegut posteriorment en molts mitjans de comunicació, deixa palès i patent que hi ha molta feina a fer”.

 

“Volem investigar i saber realment què va ocórrer i de quina manera es tractava des de Benestar Social i des de la Generalitat a les persones que sol·licitaven el seu dret de ser atesos per la Llei de Dependència. Volem saber si certes empreses del sector tingueren un tracte preferent en la construcció de residències, si es va respectar el dret d’elecció de les persones dependents. I, és més, volem saber el grau de compliment de les adjudicatàries amb els plecs signats”, ha assenyalat Concha Andrés (PSPV).

 

“Per això hi ha un extens llistat de documentació, des del moment zero, amb els estudis i/o informes preliminars als contractes, fins a les darreres conseqüències, com ara el nombre de places afectades per les darreres sentències respecte a les revisions de preu i plaça any. I també les denúncies que puguen haver estat presentades per empreses del sector de la dependència, sindicats representants dels treballadors i treballadores del sector, així com les de persones particulars i els expedients i sancions que d’elles es pogueren haver derivat, a més de l’atenció que han rebut estes denúncies”, ha afegit César Jiménez (Podem).

 

Pel que fa a les compareixences, “volem escoltar a les persones amb responsabilitat en l’adjudicació de places, sense deixar de fixar-nos en ens menors com les Direccions Territorials, per tal d’investigar, si a banda del Secretari Autonòmic, Joaquín Martínez, a qui segons converses telefòniques “calia pressionar”, hi havia també més càrrecs que puguen donar llum sobre una extorsió que va moure els pilars i les consciències dels valencians i valencianes. Per descomptat que els noms de Rafael Blasco, Juan Cotino, Vicente Cotino, Arturo Alario, Enrique Ortiz o el propi Uria Menéndez tindran una cita en les Corts”.

 

“Dignitat, justícia, responsabilitat… és el que busquem en aquesta Comissió d’Investigació amb l’extens pla de treball que hui presentem. Anem a unir esforços i a treballar de valent perquè, a hores d’ara, els fets ocorreguts amb les adjudicacions de places de residència són opacs, foscos i creiem que políticament no s’han depurat totes les responsabilitats que calen”, ha conclòs Mònica Álvaro (Compromís).