Ferri: “Quan es produeixen més accidents laborals havent menys gent treballant és que tenim un problema molt greu”.

Davant la celebració, demà 28 d’Abril, del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, el diputat de Compromís, Fran Ferri, ha anunciat la presentació d’una Proposició No de Llei en Les Corts per a reclamar al Consell més inversió en prevenció, i polítiques específiques per a millorar la salut i la seguretat en el treball, especialment d’aquells que tenen treballs precaris i que són més vulnerables a este problema.

Entre gener i desembre de 2013, 33 persones van perdre la vida a causa d’accidents laborals al territori valencià. En total, i segons dades de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), durant eixe període 34.763 persones van patir accidents complint la seua jornada laboral. Aquesta xifra representa un increment interanual de 306 accidents que es dóna en un context caracteritzat per una reducció 44.221 dels treballadors exposats.

Segons Ferri, “esta situació es veu agreujada per l’extensió de la precarietat laboral com a nova forma de crear ocupació, i que genera un entorn de major vulnerabilitat dels treballadors davant els riscos a la seua salut laboral. Davant d’aquesta problemàtica creixent, el Consell, lluny de reforçar la lluita contra la sinistralitat i el foment de la salut laboral ha retallat en només dos anys, un 17% el pressupost de l’INVASSAT”.

A més, es denuncia des de Compromís que el Govern Central ha aprovat l’Avantprojecte de Llei de Mútues, elaborat sense la participació dels agents socials, i que ja compta amb un dictamen del Consell Econòmic i Social que senyala l’atac que suposa als drets dels treballadors, per exemple, en el que respecta a la capacitat de les mútues de donar d’alta als treballadors amb malalties comunes, sense rebre el vistiplau del metge de capçalera.

Segons Ferri, “quan es produeixen més accidents laborals havent menys gent treballant és que tenim un problema molt greu. I l’arrel del problema són les retallades del Partit Popular en prevenció d’accidents. Per això proposem que els poders públics impulsen una nova generació de polítiques per a buscar solucions a aquesta problemàtica enquistada des de fa dècades i que perjudica milions de persones dia a dia”.

Entre les mesures que insta Compromís al Consell a posar en marxa destaquen consensuar amb els agents socials, per als propers exercicis pressupostaris, la inversió en seguretat i salut laboral necessària; posar en marxa una Campanya de Sensibilització sobre els drets laborals en l’àmbit de la seguretat i la salut en el treball, especialment adreçada als col·lectius més vulnerables, i instar al govern central a retirar l’Avantprojecte de Llei pel qual es modifica la Llei de Mútues, amb l’objectiu de consensuar amb els agents socials un text que no vulnere els drets laborals dels treballadors i treballadores.