El grup Compromís en les Corts Valencianes ha presentat una Proposició de Llei de recuperació del deute històric, en la qual planteja que es cree una comissió mixta del Consell i les Corts per a negociar amb l’Estat el pagament d’un deute xifrat en 13.449 milions d’euros.

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha explicat aquesta iniciativa, en la qual es proposa que el mecanisme de compensació del deute a les arques públiques valencianes es negocie amb el Ministeri d’Hisenda i es concrete abans de l’entrada en vigor del nou sistema de finançament autonòmic.

Ha recordat que l’informe de la comissió d’experts de les Corts va quantificar en 13.449 milions d’euros l’infrafinançament patit pels valencians durant el període 2002-2012, una xifra que ha sigut avalada també per l’Alt Consell Consultiu.

Per a Morera, és urgent una actuació immediata que reconduïsca la situació cap a la solució dels greus problemes financers de la Generalitat, i ha considerat que la supervivència de l’autogovern passa per la recuperació del deute històric i un nou sistema de finançament autonòmic.

A més, ha recordat que la Generalitat té un elevat deute públic, i que el principal creditor és el Govern de l’Estat, mitjançant el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i el Pla de pagament a proveïdors.

El portaveu de Compromís ha considerat que ja no és “el temps de les declaracions”, sinó de comptar amb una llei que acredite el deute que l’Estat té amb el País Valencià per la falta de finançament autonòmic, després que el Consell no haja reivindicat fins ara aquesta qüestió.

Morera s’ha mostrat disposat a consensuar amb la resta de grups, i també amb col·lectius socials, aquesta iniciativa, encara que no permetrà que no quede acreditat un deute històric que ningú no discuteix, ja que el que es demana no és cap privilegi, sinó el reconeixement d’un dret.

Morera ha justificat la petició que es cree una comissió formada per un representant de cada grup parlamentari que al costat del conseller d’Hisenda negocie amb l’Estat el pagament del deute perquè no “ens fiem de la capacitat i la voluntat del Consell”.

El portaveu de Compromís ha destacat que aquesta és una qüestió neuràlgica que defensaran en 2014, i ha ressaltat que conclou un any molt trist, molt negatiu, en el qual no s’ha millorat en decència pública, en economia ni en regeneració democràtica, i ha continuat l’empobriment.