El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha manifestat “la nostra preocupació per la desaparició de l’ample de via ibèric en la licitació dels trams del Corredor Mediterrani entre Vandellòs i Vinaròs i entre Vinaròs i Castelló. Aquesta interrupció tallarà les comunicacions ferroviàries entre Catalunya i Andalusia i entre l’Aragó i el País Valencià, i obligarà el trànsit de mercaderies a utilitzar vies alternatives”.

Pañella ha declarat que “com és sabut, el disseny de construcció del Corredor Mediterrani es basa en l’aprofitament de la xarxa d’ample ibèric existent, incorporant en tota la seua extensió l’anomenat tercer fil, que permet l’ús de material rodat tant d’amplada ibèrica com d’amplada internacional. Però en aquests trams es trenca amb aquest disseny. Cal recordar que l’anomenat tercer fil ja constituïa, ateses les restriccions pressupostàries, l’opció més econòmica i introduïa restriccions, davant de la de nova construcció d’una via específica al llarg del corredor.’

El diputat de Compromís ha assegurat que “per tot això, sorprèn que no s’haja corregit aquest greu error de disseny en la licitació publicada al BOE. És a dir, que no s’haja introduït en aquest tram, com a la resta, el tercer carril, que permetria el pas de material rodat de totes dues amplades. En la memòria del projecte s’insisteix que únicament s’estableix una amplada, la internacional, de manera que el trànsit procedent del sud de Castelló o del nord de Tarragona i que provinga de destinacions on únicament hi haja l’amplada ibèrica (en aquest moment, tot el trànsit ferroviari d’Espanya), no podrà passar al llarg de la costa perquè al corredor mediterrani hi mancarà aquesta ample ibèric en l’esmentat tram Vandellòs-Castelló”.

Pañella ha anunciat que “davant d’aquest nou i greu atac a l’economia castellonenca, i valenciana en general, des de Compromís durem a les Corts una proposta per a que el Consell s’opose a aquest projecte i exigisca el manteniment de l’ample ibèric, al costat de l’internacional, en tot aquest trajecte”.