El grup parlamentari de Compromís a les Corts Valencianes portarà al ple de demà dimecres una declaració institucional per tal que la cambra “manifeste el seu rebuig cap a les violències masclistes, el seu suport a les víctimes i a les seues famílies, i acorde demanar al Govern central l’aplicació de les mesures necessàries per a impulsar l’ús de polseres telemàtiques per als maltractadors, potenciant la seua utilització preferencial front altres sistemes que recauen sobre les víctimes, especialment en els casos en què la víctima es considere en risc alt o extrem”.

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Àlvaro, ha anunciat amb la diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d’Igualtat i LGTBi, Maria Josep Ortega, la presentació d’aquesta declaració i ha explicat que “tal com vam manifestar tots els grups parlamentaris amb la firma del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, és el nostre compromís i responsabilitat impulsar totes les mesures possibles per a l’eradicació de les violències masclistes, com ara aquesta declaració institucional”.

Segons Ortega, “les víctimes no són les responsables i, per tant, no són ni han de ser les que alteren la seua vida, la seua rutina. No poden ser sotmeses a la responsabilitat i la pressió de viure alertes per si el seu maltractador incompleix l’ordre d’allunyament i per tant patir que la seua vida puga córrer perill. Cal potenciar i activar recursos i sistemes que recaiguen directament sobre l’agressor, com les polseres telemàtiques que existeixen per als maltractadors amb ordre d’allunyament però que no són utilitzades de forma general”.

“Al territori valencià, al 2017 les violències masclistes han assassinat un total de huit dones. L’últim assassinat masclista es va produir el passat 23 de desembre, es tractava d’una jove de 20 anys de Vila-real que havia denunciat per maltracte a la seua ex parella i sobre la qual es va interposar una ordre d’allunyament que finalment no va poder impedir el seu assassinat”.

“Dispositius com les polseres telemàtiques alerten la policia quan l’agressor incompleix l’ordre i els permet reaccionar amb major marge, a més de l’efecte dissuasiu. En casos com el de la dona de Vila-real, qui no va poder alertar malgrat estar sota custòdia policial, pot suposar l’oportunitat de salvar les seues vides”, ha conclòs la diputada Mònica Àlvaro.